Johan Lindholm, ordförande för Byggettan, får pris från stiftelsen Hela Sverige – Artister mot nazister.  Han får det för sin kraftfulla röst för alla människors lika värde och för demokrati.

 

 
   
   

Juryn lyfter i motiveringeringen fram Johan Lindholms orädda och starka engagemang i den fackliga kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Han tog emot priset, ett stipendium på 25 000 kronor,  i måndags vid en ceremoni på Nalen i Stockholm.
 

–Det är jättekul att det här arbetet uppmärksammas naturligtvis. De här främlingsfientliga krafterna minskar inte, utan snarare så ökar de hela tiden. 

 

Hur jobbar du för att vara en motkraft i det? 

 

–Det vi har gjort är att vi har försökt spegla den verklighet som är i dag ute på våra arbetsplatser. Den desinformation som är kring den här integrerade arbetskraften som finns där ute. De har de ju inte bra. De är ju utsatta för både lön och avtalskonkurrens. Men dialogen mellan svenska och utländska byggnadsarbetare är noll och ingenting. Det är det som föder den här debatten om att man inte välkomnar arbetskraft från andra länder. För mig är det den politik som förs i dag, när man inte tar ansvar för den svenska modellen och kollektivavtal, som gör att detta får grogrund.

 

Johan Lindholm har ännu inte bestämt vad han ska göra för de 25.000 kronorna.

 

–Men jag tyckte det var kul att få priset.

 

Han poängterar att det  ligger ett gediget arbete bakom, från hela organisationen.

– Vi har ju som organisation fått klä skott mycket för främlingsfientliga åsikter. Jag tycker att vi tidigare redan 2004 0ch även nu under den här resan  har fått visa att vi inte står för de där åsikterna. I det så är det här ett erkännande, säger han.