Det torde nu vara dags att skrota bonussystemen för alltid. Skandaler avlöser varandra och ingen forskning visar att de över huvud taget har någon effekt.

  /media/lotidningen/media/images/bylinebilder/analysmk.png

För ett par år sedan gjorde LO-Tidningen en kartläggning av facklig styrelserepresentation.

Där framgick att fackens representanter sällan reserverar sig, men när de gör det gäller det nästan alltid bonus och ersättningssystem.

Klarsyn

Det vittnar om klarsyn. Fackens representanter tror inte att företaget går bättre med bonussystem och att antalet arbetstillfällen därmed skulle påverkas positivt.

Den forskning som gjorts visar samma sak. Det är svårt att hitta stöd för att bonussystem har någon som helst effekt, annat än att cheferna blir rikare, hur än systemen har konstruerats.

En 80-talsåsikt var att högt aktievärde skulle ge större bonus. Det ledde ofelbart till kortsiktiga, ansvarslösa och för företaget katastrofala beslut från den verkställande ledningen för att pressa upp aktiekursen. Nästa steg blev en koppling till vinst. Ju högre vinst desto högre bonus.


Fiktiva värden
Skandalen Skandia visar att inte heller det fungerar. Med hjälp av så kallad ”embedded value” bokförde ledningen framtida fiktiva värden som vinster redan i dag – och kammade hem stora bonusar på värden som inte fanns.

Skandia tog också bort alla tak på bonussystemet, men det är en annan sak.

Den tredje linjen är att bonus bara ska betalas ut efter faktisk styrning som lett till framgång för företaget.


Skräckexempel
Studie efter studie, bland annat LO: s egen utredning om maktelitens löner 2006, visar att verkligheten inte fungerar så. Mer som regel än undantag betalas bonus ut vare sig det går bra eller dåligt för företagen där cheferna jobbar.

Skräckexemplet är ABB-vd: n Percy Barnevik som inte bara fick miljon- utan miljardbelopp i bonus efter att ha drivit igenom en av Industri-Sveriges mest katastrofala affärer.

ABB köpte ett amerikanskt företag som redan var indragen i en rättstvist och som kostade ABB ännu fler miljarder i skadestånd.


Svårsålt
Nu råder kris, och att bonussystemen ändå fortsätter berika chefer är i sig ett bevis för att de inte fungerar. Vad är det som cheferna har gjort bra? Folk sägs ju upp.

En del får bonus, som i fallet AMF, för att de åtminstone klarat verksamheten bättre än andra jämförbara företag och institutioner.
Men även det är svårsålda argument så länge företagen kraschar och institutioner tar tillbaka kundernas återbäring.

Efter 25 år – utan att ekonomisk forskning kunnat visa att bonus över huvud taget lönar sig – borde det vara dags för facken att inte bara reservera sig mot bonusbeslut utan också aktivt arbeta för att få dem avskaffade.