Statminister Fredrik Reinfeldt träffade i förmiddags fack och arbetsgivare inför EU:s årliga toppmöte som hålls på torsdag och fredag denna vecka.

Kris och klimat var temat för det möte som regeringen hade med arbetsmarknadens parter. De fick chansen att framföra sina synpunkter på hur den ekonomiska krisen ska hanteras i Sverige och Europa.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin lämnade över ett brev till statminister Fredrik Reinfeldt med kravet att regeringen ska ager efter den så kallade Lavaldomen.

Facket vill att regeringen ska driva på för att tydligare garantera att de svenska kollektivavtalen i framtiden ska gälla även för utländska företag på den svenska arbetsmarknaden.

Olika bedömning
Något gehör i den frågan tyckte dock inte Wanja Lundby-Wedin att hon fick.

– Där har vi helt olika bedömningar över vilken effekt Lavalfallet har för den svenska arbetsmarknaden, sa hon direkt efter mötet med statsministern.

LO och TCO krävde också större satsningar på kompetensutveckling och mer pengar till kommuner och landsting.

Negativt om a-kassa
De båda fackliga organisationerna krävde även högre ersättning och lägre avgifter inom a-kassan men möttes av kalla handen.

– Statsministern hade inte några positiva besked om a-kassan som är alldeles för svag i Sverige, sa TCO:s ordförande Sture Nordh.

Under pressträffen upprepade Fredrik Reinfeldt sedan samma sak flera gånger:
– Jag vill inte köra ned de offentliga finanserna i diket, sa han.

Känsliga finanser
De offentliga finanserna i Sverige är, enligt Fredrik Reinfeldt, känsliga för konjunkturens utveckling.

Det beror på att våra välfärdssystem fungerar som en sorts stötdämpare då tiderna försämras. Ekonomerna kallar det för automatiska stabilisatorer:

Genom att exempelvis staten ger stöd till arbetslösa kan de som förlorat sina arbeten fortsätta att köpa varor och tjänster. Det kostar staten mycket pengar men konjunkturnedgången dämpas.

Men enligt Fredrik Reinfeldt står Sverige nu vid ett vägval.

– Man kan välja att lägga resurser på utökad ersättning till de höginkomsttagare som inte arbetar eller så kan man lägga större resurser för att försvara kärnan i den svenska välfärden, sa statsministern och tillade att han hellre såg förstärkningar av skolan, vården och äldreomsorgen.

Nytt sätt
LO-basen tyckte sig se en svängning hos statsministerns syn på a-kassan.

I samtalen sa Fredrik Reinfeldt att han ansåg att grundskyddet i a-kassan var tillräckligt bra.

– Det är för mig ett helt nytt sätt att se på arbetslöshetsförsäkringen. Just begreppet att vi har ett gott grundskydd borgar för ett helt nytt sätt att se på arbetslöshetsförsäkringen, sa Wanja Lundby-Wedin.

Men om försäkringen urholkas för mycket får de arbetslösa endast lite pengar att handla för. Wanja Lundby-Wedin använder sig av ekonomernas språk då hon beskriver det förloppet.

– Då kommer a-kassan inte att fungera som en så kallad automatisk stabilisator som ska hålla uppe efterfrågan i lågkonjunktur.

Fakta / EU-möte denna vecka
Årets vårtoppmöte i EU hålls den 19 och den 20 mars. Det fokuserar likt tidigare år på Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning och hålls i Bryssel.