/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/hanskarlsson1109.jpg
Hans Karlsson har arbetat både som avtalssekreterare på LO och varit socialdemokratisk arbetsmarkandsminister. IF Metalls avtal om arbetstidssänknig, som leder till lägre löner för de drabbade, chockade honom hemma i huset på Öland.
 

INTERVJUN ”IF Metall har skrivit under ett avtal om lönesänkningar.” Radionyheterna fick Hans Karlsson, före detta avtalssekreterare för LO och arbetsmarknadsminister, att haja till.
– Vad har de gjort? var min första tanke. Och det undrar jag än.

Efter nästan 30 år i fackets tjänst och fyra år som arbetsmarknadsminister (S), har Hans Karlsson koll på det mesta som rör arbetsmarknaden.

Men IF Metalls krisavtal kom som en oväntad och obehaglig överraskning.

– Det är den största principiella förändringen som hänt i den fackliga världen i modern tid. Ett paradigmskifte, som det brukar heta. Något har ändrats i grunden, säger han och ser ut över trädgården, där hönsen irrar runt i jakt på mat.

Pensionär

Lugnet vilar över den ombyggda sommarstugan på Öland där han numera bor permanent. I stället för förhandlingar och möten är det hönsen, de sju katterna och framförallt fjärilssamlingen han ägnar sin tid åt.

När Socialdemokraterna förlorade valet 2006 blev Hans Karlsson pensionär, men han följer med i nyheterna.

Förra måndagen – när krisavtalet slog ner som en bomb i fackvärlden – såg han IF Metalls ordförande Stefan Löfven i tv förgäves säga att det var en arbetstidssänkning.

Krystat
Det verkade krystat. Bilden av krisavtalet som lönesänkning hade redan fått fäste.

– I princip har IF Metall rätt. Men oavsett vad man kallar det är det likt förbaskat en konjunkturanpassning av villkoren. Det vi sagt i 70 år att facket aldrig kan gå med på har nu hänt, säger han.

Fackets grundregel har alltid varit att hålla uppe lönerna, oavsett konjunkturen. Olönsamma företag slås ut och lämnar plats för bättre rustade. De arbetslösa får en bra a-kasseersättning för att inte konkurrera om jobben genom att acceptera lägre löner.

– Att sluta avtal som försvarar lönenivåerna även i ekonomiska nedgångar är själva idén med facket.

– När kollektivavtalet inte längre skyddar lönerna mot konjunkturen, är frågan vad som gäller nu. Vilken teori är då grunden för facket? Har vi lämnat själva grundprincipen eller ska det här ses som en parentes i historien?

Tystnad
Trots att Hans Karlsson letat har han inte hittat något svar.

Tystnaden från IF Metall och LO är ett stort misstag. Det signalerar ängslighet och lämnar medlemmarna i sticket, säger han. Likt hönsen irrar de i jakt på svar.

– Folkrörelser fungerar inte om inte basen kan argumentera för helheten. Det vi lärt oss att argumentera för har nu förändrats. För att man inte ska säga att IF Metall svek måste de göra oss delaktiga, så att vi förstår.

Medveten strategi
Enligt Hans Karlsson är krisavtalet ett resultat av den borgerliga politiken där arbetslinjen skulle stärkas genom sänkt a-kassa, snävare regler för ersättning och höjda avgifter. En medveten strategi som lycktas.

– Vi sa hela tiden att det sätter press neråt på lönerna. Krisavtalet ett bevis på att det var sant.

Att individer ser till sitt eget bästa i svåra tider är självklart. För de flesta är det bättre att få 80 procent av lönen och behålla jobbet, än att få 60 procent i a-kassa.
 
– Då måste facket hålla ihop och värna om lönerna så att medlemmarna slipper det omöjliga valet. Men inte ens det starkaste förbundet i landet med världens starkaste fackförbund klarade av att stå emot pressen som regeringen skapat.

Permitteringslöner
Men även den tidigare socialdemokratiska regeringen har del i skulden, då det gamla systemet för permitteringslöner avskaffade under 90-talskrisen. Om det funnits kvar skulle företag ha kunnat minska arbetstiden utan att de anställda förlorade lönen.

Lika viktigt som att klargöra orsaken till krisavtalet är att IF Metall går ut och förklarar hur facket ser på framtiden. Hur krisavtalet ska bli en tillfällig parentes och inte en ändring av fackets grundvallar.

Parentes
Ska facken ta strid för varandra för att slippa liknande uppgörelser i fler branscher, eller är det öppet för varje förbund att avgöra själv?

– Så länge det gäller ett förbund, och under bara den här krisen, kan det vara en parentes. Men om det sprider sig till andra branscher då är striden förlorad. Då går den fackliga strategin vi haft hittills under. 

Än så länge har de andra förbunden sagt att de inte accepterar liknande lösningar, men de har inte heller haft samma press som IF Metall eftersom exportbranschen hittills drabbats hårdast av krisen.

– IF Metall såg döden i vitögat och fattade ett beslut som hittills varit otänkbart. Det går inte att ändra. Men när det gäller hur det ska påverka framtiden kan fler vara med och påverka om IF Metall och LO är villiga att ta debatten, säger Hans Karlsson.

FAKTA / Skriver på en bok om fjärilar
Namn: Hans Karlsson
Ålder: 63 år.
Bor: I sin före detta sommarstuga på landet på södra Öland.
Familj: Hustru, fem barn, 16 barnbarn, sju katter, 16 höns och 40 000 döda fjärilar som finns i det som tidigare var husets matsal.
Karriär: Målare, ombudsman på Målareförbundet, avtalssekreterare på LO och arbetslivsminister för Socialdemokraterna.
Gör: Går en seniorkurs i data på folkhögskola. Skriver ledare
i lokaltidningen Östra Småland en gång i månaden. Skriver även på en bok om fjärilar.
Favoritfjäril: Sorgmantel.