Lönesänkningen ska rädda jobben
Facken på Volvo Personvagnar har tecknat en krisuppgörelse med företaget. Uppskjutna löneökningar och stoppdagar med lägre lön ska rädda jobben.
– Om vi inte nått en uppgörelse hade runt 1.000 personer varslats, säger Olle Ludvigsson, förhandlingsansvarig för IF Metall på Volvo Personvagnar.
Uppgörelsen gäller från den 1 april till den 31 december i år. Den innebär att samtliga runt 15.000 anställda, även tjänstemän och chefer, skjuter upp årets löneökningar till den 1 januari nästa år. Det motsvarar hälften av besparingen på totalt 500 miljoner kronor som företaget räknar med att uppgörelsen innebär.
3,6 procent upp
För IF Metalls del är löneökningen även färdigförhandlad till 3, 6 procent.
– Vi tror att vi kommit lite längre när det gäller löneökningarna än vi skulle ha gjort om fått ut dem i april, säger Olle Ludvigsson.
De ledande cheferna och företagsledningen sänker sina löner med 5 procent i år, och ingen bonus delas ut i år eller nästa år.
Fler stoppdagar
Arbetstidskompensationen minskas också med 1,5 timmar i veckan för samtliga. Det innebär att de inte längre tjänar in tid som de senare kan ta ut som kompensationsledighet. Ledigheten läggs i stället ut kollektivt.
Dessutom planeras upp till 45 stoppdagar i produktionen. Under stoppdagarna får de anställda löneavdrag på 15 procent.
– Konsekvensen blir att månadslönen minskar med någonstans mellan på fyra och fem procent beroende på hur många stoppdagar det blir, säger Olle Ludvigsson.
Bättre än ramen
Volvo Personvagnars krisuppgörelse ger därmed betydligt lägre löneminskning än de 20 procent som IF Metalls ramavtal tillåter.
Olle Ludvigsson kallar uppgörelsen en vettig lösning på en svår situation. Han tror att det kan få betydelse för andra att den ligger en bra bit över golvet i ramavtalet.
– Det är alltid olika situationer på olika företag och man kan inte kopiera modeller rakt av, men det kan ändå ge någon typ av vägledning för andra.
Snabbt igång
Förhandlingarna om en krisöverenskommelse på Volvo Personvagnar startade direkt när IF Metall tecknat sitt ramavtal.
– Ramavtalet har gett oss utrymme för att hitta lösningar i en mycket besvärlig situation, säger Olle Ludvigsson.
Om någon ändå skulle bli varslad inom det närmaste halvåret finns en garanti i uppgörelsen som säger att den drabbade får tillbaka det den förlorat på avtalet. De uppsagda slipper därmed sänkt a-kassa om de ändå förlorar jobbet.