Frivillig lönesänkning för Unionen
Uppgörelsen med tjänstemännen vid Volvo PV skiljer sig från den som IF Metallklubben vid företaget har gått med på. Därmed bryter den inte mot tjänstemannafackets kollektivavtal, enligt den egna analysen.
– För Unionens medlemmar innebär avtalet inte förkortad arbetstid, och inte lönesänkning, säger Niklas Hjert, biträdande förhandlingschef på Unionen.
100 kan drabbas
Men både arbetstidsförkortning och lönesänkning kan ändå förekomma för runt hundra tjänstemän som jobbar nära produktionen.
– När de är stoppdagar kan de åka till jobbet trots att allt står still, men de kan också frivilligt välja att stanna hemma. Då får de samma lönesänkning som de IF Metallanslutna, 15 procent per dag, säger Sören Carlsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Personvagnar i Göteborg.
Ingriper inte
Han tillägger att det bara ett fåtal medlemmar som jobbar nära produktionen och att klubben inte kommer att ingripa om de självvalt går med på ledighet. Däremot kommer facket att följa upp hur tjänstemännen upplever stoppdagarna, så att de inte utsätts för press från företaget.
– Det ska vara helt frivilligt. Vi följer vårt kollektivavtal, säger Sören
Carlsson.
Inom intervallet
Precis som för andra anställda vid Volvo PV flyttas datumet för tjänstemännens lönerevision fram, från den 1 april i år till den 1 januari nästa år. Inte heller det strider mot Unionens avtal, enligt Niklas Hjert. Avtalet anger nämligen inte en bestämd tidpunkt för lönerevision, utan ett tidsintervall, och det nya datumet ligger inom intervallet.
För att göra det lättare för Volvo att planera produktionen ska också den ledighet som tjänstemännen tidigare tjänat in tas ut under 2009 och schemaläggas.
Positivt mottagande
Sören Carlsson, säger att uppgörelsen bara väckt positiva reaktioner bland Unionens medlemmar.
– Det har varit tummen upp faktiskt. Våra medlemmar kommer hyfsat skadelösa ur det här och ändå kan företaget göra de besparingar som behövs.
Han tillägger att alla på företaget, även cheferna och ledningen, är med och tar ansvar i nedgången, och att det varit viktigt för uppgörelsen.
Väntar på vinst
Dessutom innebär uppgörelsen att ett nytt vinstdelningssystem ska tas fram så att alla får ta del av vinsten när det vänt.
– Alla ska bidra i nedgången, och då ska alla också ha del av uppgången, säger han.
Flera pressas
Unionenklubben vid Volvo PV rådgjorde med sitt förbund under förhandlingarnas gång, enligt Niklas Hjert på förbundet. På samma sätt stöttar Unionen just nu sina klubbar i motsvarande diskussioner vid ”ett antal” pressade företag, framför allt inom fordonsindustrin.
– De lokala parterna känner förutsättningarna på arbetsplatsen. De är bäst skickade att göra upp och ta ansvar för företagen, säger Niklas Hjert.
– Vi, alltså Unionen på central nivå och våra regionkontor, stöder de här diskussionerna för att hitta lösningar som ryms inom våra kollektivavtal.