”Apotekspriserna ska vara reglerade”
Genmäle: Regeringen har lagt ett förslag som innebär att apoteksmonopolet avskaffas. Därmed får enskilda farmaceuter och entreprenörer möjlighet att starta egen verksamhet som bidrar till en tillgänglig och kundanpassad läkemedelsförsörjning. Apoteket AB:s personal får möjlighet att välja mellan olika arbetsgivare och kunderna får möjlighet att välja mellan flera olika apotek. Öppettider och tillgänglighet förbättras.
Martin Lindblom (ML) avskyr förslaget (LO-Tidningen 26/2). Det är han naturligtvis fri att göra. Men det är alltid klokt att sätta sig in i fakta innan man ger sig ut i debatt. Hans ledarartikel är full av felaktigheter. Jag vill bemöta några.
För det första säger sig ML få lätt svindel när han tar del av regeringens förslag att ”tvinga Apoteksbolaget att sälja ut apotek i attraktiva butikslägen”. ML kan bota denna höjdskräck omedelbart genom att landa i verkligheten. Regeringens förslag innebär att Apoteket AB ska finnas kvar som en viktig aktör som verkar på lika villkor. För att detta ska var möjligt måste ett antal av dess nuvarande apotek överlåtas till andra aktörer och enskilda entreprenörer. Detta är också något som Apoteket AB:s ledning själva föreslagit. Anpassningen av Apoteket ska dock ske på ett konkurrensneutralt sätt. Att med tvång avlöva bolaget enbart de bästa butikslägena är det således inte fråga om.
För det andra hävdas att ”priserna i sig blir tio procent högre än de skulle behöva vara”. Hur denna siffra är beräknad är högst oklart.
Regeringens förslag innebär fortsatt reglerade priser. Och det har inte givits något uppdrag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) att höja några priser, tvärtom. Fortsatt god prispress och kostnadskontroll är viktiga mål för reformen.
För det tredje hävdas att regeringen förbereder ”en grandios förskingring av skattepengar” och att det handlar om att ”skriva ut en check in blanco till multinationella läkemedelsföretag”.
Nej, regeringen skriver inte ut in blanco-checkar till multinationella företag, vare sig till läkemedels- eller fordonsindustrin. Vad som utformas just nu är en prismodell som uppfyller reformens syften, utan att kostnaderna för det offentliga stiger. Prismodellen måste medge en viss vinst åt de som säljer läkemedel, precis på samma sätt som den medger vinst för Apoteket AB i dag.
Dan Ericsson (kd)
Statssekreterare vid finansdepartementet
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören
Läs också svaret: ”Jo, det är precis vad ni gör”