/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/annathoursie_stor1109.jpg
Kommunals chefsekonom Anna Thoursie är besviken över att de flesta politiska partier inte vågar ta i frågan om kvoterad föräldraförsäkring. Hon uppskattar Kristdemokraterna, som hon menar åtminstone tar tydlig ställning i frågan, även om hon själv inte delar partiets inställning.
 

Jämställdheten ökar inte på arbetsmarknaden. Snarare tvärtom. Trots att kvinnor i snitt har längre utbildning än män får de fortfarande lägre lön.

– Det har inte hänt något med löneskillnaderna på ett kvartssekel, och det innebär att kvinnor utbildar sig utan att det lönar sig för dem på samma sätt som för män, säger Anna Thoursie.

En dag om året fylls tidningarna med artiklar om jämställdhet. I söndags var det dags. Anna Thoursie, chefsekonom på Kommunal, har en kluven inställning till den internationella kvinnodagen.

– Den har en alibifunktion, men är okej. Jag tror att det är bättre att vi har den än att vi inte har den, men allt handlar om vad man gör de andra 364 dagarna, säger hon.

Olika villkor
Själv ägnar hon en stor del av sin tid åt kvinnors och mäns olika villkor i arbetslivet. Jämställdhet har alltid varit viktigt för henne.

– I tioårsåldern, i fjärde klass, minns jag att jag kände mig rätt ensam när jag var den enda som ansåg att orättvisor mellan flickor och pojkar var viktiga.

Engagemanget bar hon med sig när hon doktorerade i nationalekonomi. Trots att åren gått tycker hon fortfarande att lönerna är den viktigaste jämställdhetsfrågan, tillsammans med kvinnors ofrivilliga deltid och otrygga anställningar.

Lönegapet 5 procent
Kvinnors löner är i genomsnitt 16 procent lägre än mäns och ungefär så har det varit i mer än 25 år. När det gäller löneskillnader som inte kan förklaras av yrke, befattning, ålder och erfarenhet är lönegapet runt 5 procent. Det framställs ofta som den riktiga skillnaden, men så enkelt är det inte, enligt Anna Thoursie.

– Då bryr man sig inte om att kvinnodominerade yrken har lägre löner än mansdominerade. Det kan man göra om man inte tycker att det är något problem, men det tycker jag.

Värderas lägre
Att kvinnor tjänar mindre har två stora förklaringar, enligt Anna Thoursie. Den första är att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Kvinnodominerade yrken har lägre löner. Det gäller även män i dessa yrken.

– Typiskt kvinnogöra och typiskt karlgöra. Känn efter i magen hur orden värderas.

Att många kvinnor jobbar inom den offentligt finansierade sektorn gör det inte lättare.

– Det är ju ingen valvinnarfråga för politiker att säga att vi ska höja skatten för att betala undersköterskor högre löner.

Föräldraledighet kvinnofälla
Den andra förklaringen är att kvinnor tar ut den klart största delen av föräldraledigheten. Och eftersom de flesta arbetsgivare ogillar frånvaro är det säkrare att satsa på män.

– Kvinnor i fertil ålder ses som ett högriskprojekt i förhållande till männen. Det är ett rationellt antagande och har inget med fördomar att göra. Sannolikheten är större att kvinnor är frånvarande.

Det bästa sättet att förändra det är att kvotera föräldraförsäkringen mer, så att skillnaderna i pappors och mammors ledighet minskar.

– Det vore givetvis trevligt om man kunde påverka uttaget av föräldraförsäkring med informationskampanjer och färgglada broschyrer, men jag tror inte att det går.

Dyrköpt valfrihet
De flesta vill själva bestämma över ledigheten. Det finns inget rätt eller fel, men valfriheten har sitt pris, enligt Anna Thoursie.
­
– Det finns en målkonflikt i att tycka att föräldrar ska få bestämma fritt över ledigheten och att samtidigt tycka att kvinnor i fertil ålder ska slippa en högriskstämpel i pannan. Man kan inte tycka att båda saker är lika viktiga.

Hon är besviken på att de flesta partier undviker frågan, eller hukar i vassen, som hon säger.

– All heder åt Kristdemokraterna. De är jättetydliga på den här punkten. Jag delar inte deras ståndpunkt, men uppskattar att de tar ställning.

Förändring på gång
Trots att lönegapet inte minskat på länge tror Anna Thoursie att en förändring är på gång. Kvinnopotterna som LO enats om är ett viktigt steg, men effekten syns först i lönestatistiken som kommer senare i vår.

Generationsskiftet på arbetsmarknaden om några år kan också bidra till mer jämställda löner.

– Då har vi marknadskrafterna i ryggen. De stora pensionsavgångarna i den offentliga sektorn gör att det blir viktigt att nyrekrytera, och då måste lönerna öka.

Ökad medvetenhet
Hon tror också att medvetenheten har ökat. Både hos fackförbunden och hos unga kvinnor, som inte längre köper förklaringen att kvinnor har lägre löner för att de är sämre på att förhandla.

– Men i kristider minskar alltid intresset för jämställdhetsfrågor. I år och nästa år är förlorade nattsvarta år – men 2011 och 2012, då händer det.

FAKTA / Thoursies bästa tips
• Gör en ordentlig lönekartläggning. Låt den ta tid och låt den inte bli en hyllvärmare.
• Var besvärlig. Ta upp problem och ställ krav.
• Ha en mental beredskap för att orättvisorna finns närmare dig än du tror. Det kan vara jobbigt att inse.

FAKTA / Vill bli bättre sångerska i badet
Namn: Anna Thoursie
Ålder: 48 år.
Yrke: Chefsekonom p&arin
g; Kommunal.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Familj: Gift med Peter Skogman Thoursie, 40.
Fritid: Går en sångkurs ”för badrumssångare”, springer, dyker, åker skidor, läser och tycker om att gå på teater.
Senast lästa bok: Ensamvargen av Anita Kratz, om Fredrik Reinfeldt. ”Jag såg pjäsen på Orionteatern och blev nyfiken då Johan Rabaeus var så bra som Reinfeldt.”