Ryck upp dig
KRÖNIKA. Gud vad skönt det vore att vara nyliberal, tänker jag på vägen till jobbet.
Att bara födas utan blod och slem, socialisering och relationskladd.
Bara komma ut och inse att var människa är en ö.
Sedan ingå avtal – med mor och far, om kärlek och vänskap, och bostadsrätter.
Röra mig i en värld av individer utan jobbiga band till andra människor, oberoende, med alla möjligheter öppna.
Jag står inträngd i en överfull tunnelbanevagn och tänker att den nyliberala synen på människan är vår tids stora utopi.
Klara dig själv
Jag känner så medan jag läser F-ordet: mot en ny feminism, en antologi feministiska texter sammansatta av Petra Östergren.
Av den ursprungliga frihetstanken som möjligjort kvinnokamp och jämställdhetsträvanden finns bara kvar en kylig rest som skulle kunna sammanfattas som ”You´re on your own.”
I F-ordet ekar den ensamma friheten genom texterna.
Merparten av de debattörer som bidrar till boken utgår från att frihet skapas genom man slipper andra människor.
Den nya feminismen
Inknuffad i en tunnelbanevagn en sur vintermorgon kan jag också känna så, men jag tror ändå inte att det fungerar som feministisk praktik. För de medverkande däremot är det här den nya feminismen.
En kvinna som blivit utsatt för våldtäkt skriver om sin kamp för att inte bli ett offer, men ilskan mot en förtryckande offeridentitet övergår bara ett stort förakt för svaghet. Varför det?
Prostitution, menar en annan skribent, är en ekonomiskt fördelaktig deal och abort, menar en tredje, är mest en fråga om livsstil.
Köp dig fri
Med Timbros vd Maria Rankkas text når antologin sin ideologiska kärna. Hon drömmer om frihet, och frihet handlar om pengar. Hade Timbro-Maria mer pengar skulle hon säga fuck you till alla och få vara ifred. Det är hennes feminism. Bli rik, köp dig fri.
Det är en så svindlande banal tanke att den blir helt genomskinlig när den sammanfaller med en människosyn som värderar dig i första hand som konsument och likvid kund.
Projektledarsnack
Vad är det som är så nytt med en sån feminism? Som vägrar se människor som invecklade i könsroller och beroenden. Som på allvar menar att det räcker med affärsjuridik och projektledarsnack för att tala om kön och makt.
Känner du dig förtryckt? Well, skaffa dig en utvecklingsplan och ryck upp dig.
Andreas Norman
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn