Nej, oppositionen bör inte sikta på en snabb återgång till det tidigare skattesystemet om det blir maktskifte 2010, enligt en rapport från Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens tankesmedja.

Jobbskatteavdragets andra och tredje steg bör avskaffas, anser Anne-Marie Lindgren, men det första steget kan behållas, åtminstone tills hela skatteuttaget troligen åter måste öka runt år 2020.

Enhetligheten är dessutom viktig och en inkomst måste beskattas lika vare sig det handlar om pension, lön eller a-kassa.

– Debatten i dag utmålar skatter som enbart negativa, men skatter tas ut för att de ska betala det medborgarna tycker är bra och som måste finansieras, säger Anne-Marie Lindgren.

Effektivt
Arvs- och gåvoskatten togs bort av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Anne-Marie Lindgren menar att dessa skatter – i form av en ”kvarlåtenhetsskatt” – är det mest effektiva sättet att beskatta förmögenheter.

– Men gåvoskatten ska bara gälla stora överföringar, naturligtvis inte vanliga gåvor från föräldrar till sina barn.

Förmögenhetsskatten däremot, som socialdemokraterna vill återinföra vid en valvinst, ser Anne-Marie Lindgren som ineffektiv.

– Hittar man en utformning som gör skatten funktionell kan den återinföras, men jag är skeptisk. Det är farligt med sen skatt med många undantag och kryphål.

Nederländskt exempel
För övrig kapitalbeskattning bör Sverige rikta blickarna mot Nederländerna. Där läggs värdet av allt kapital samman, hus, pengar, aktier och liknande. Slutsumman beskattas med en schablonavgift.

– Jag har inte tänkt på vilken procentsats som skulle vara bra för Sverige, men det och annan finkalibrering av förslaget måste naturligtvis i så fall utredas.

Anne-Marie Lindgren vill också införa en avgift vars skattebas liknar de tidigare så utskällda löntagarfonderna.

Stora investeringsbehov
Utgångspunkten är att det kommer att behövas stora investeringar i miljö och klimatförbättringar.

Pengarna till detta bör, enligt rapporten, tas från övervinster i företagen. Företag med onormalt höga vinster bör besattas genom en ”vinstdelningsavgift” som hjälper till att rädda vår miljö.

– Ska vi finansiera stora investeringar av samhällskaraktär behöver vi pengar, och går företagen bra bör de vara med och betala.

– Naturligtvis ger ett sådant förslag reaktioner, men vi vet att vi kommer att behöva dessa investeringar och vi måste finansiera dem.

Slut på pigavdrag
Hushållsnära tjänster bör avskaffas.

– Man ska inte behöva betala mindre till vår gemensamma välfärd bara för att man har någon som städar hemma.

Möjligen kan de hushållsnära tjänsterna ersättas med checkar för hjälpbehövande barnfamiljer eller att pensionärer ska få subventioner.

Momsen bör inte vara lägre på mat än på andra varor, även om Anne-Marie Lindgren inte tror att politiker i dag vill gå fram med kravet på höjd moms.

FAKTA /
Så vill Anne-Marie Lindgren på Arbetarrörelsens tankesmedja förändra dagens skatter:

  • Inkomstskatten
    De skattesänkningar som infördes i jobbavdragets första steg bör behållas, och skatteskalorna justeras. Steg 2 och 3 i jobbavdraget bör avskaffas vilket innebär en skattehöjning.
  • Arbetsgivaravgifter
    – Den enprocentiga sänkningen av den generella arbetsgivaravgiften och den extra sänkningen för anställda ungdomar bör avskaffas.
    – subventioner för hushållsnära tjänster bör försvinna.
  • Förmögenhetsskatt
    Det är svårt att skapa en fungerande förmögenhetsskatt. Skatten bör inte återinföras om systemet – som tidigare – blir fullt av kryphål.
  • Arvs- och gåvoskatt
    Skälen är betydligt starkare för att återinföra arvs- och gåvoskatt om man vill beskatta förmögenheter.
  • Fastighetsskatt
    Regeringens förändringar har många brister, men fastighetsskatt måste finnas. Partier över blockgränser bör tillsammans kunna enas om hur den ska se ut.
  • Övrig kapitalskatt
    Den holländska Boxmodellen bör övervägas också i Sverige. Värdet av allt kapital läggs ihop (fastigheter, aktier, pengar på banken o dyl). Värdet beskattas genom en schablonavgift. Samtidigt försvinner reavinstbeskattningen och med dem problemen med uppskov från reavinstbeskattningen.
  • Moms
    Rapporten lägger inget klart förslag men skriver att matmomsen egentligen inte bör vara lägre än annan moms eftersom det främst ändå inte gynnar de tänkta målgrupperna låginkomsttagare och barnfamiljer.
  • Kommunalskatten
    Att skatt tas ut på tre nivåer, av stat, kommuner och landsting, påverkar effektiviteten i samhällsförvaltningen. En utredning bör överväga alternativa lösningar.
  • Vinstdelningsavgift
    En ny vinstdelningsskatt bör tas ut från företag med ovanligt höga vinster. Denna skatt bör gå till de miljö- och klimatinvesteringar som är nödvändiga för hela samhället.