Här är det klart – lönerna sänks
– Det är rätt val att låta alla avstå lön i stället för att säga upp några, säger Christer Pääkkö, som ultraljudskontrollerar stål. – Men det känns. Vi har redan förlorat mycket ob-ersättning på minskad skiftgång, och efter ”konjunkturavdraget” kommer jag att få ut runt 14 000 i månaden i stället för 19 000. |
– Alla måste ställa upp, från vd och nedåt. Det var en förutsättning, säger Hans-Olov Stöllman, IF Metallordförande på Uddeholm Tooling, där facken redan har gått med på att avstå tio procent av lönen.
Per Hasselström, vd för företaget, är lika bestämd:
– Det hade aldrig gått om inte alla, även jag själv, sänker sin inkomst. En uppgörelse som denna är inget man driver igenom, den kräver samsyn.
Ryms inom krisöverenskommelsen
Uppgörelsen, som blev klar i förra veckan, innebär att samtliga anställda avstår tio procent av lönen från den 1 mars till och med den 30 juni i år. Arbetstiden påverkas inte, men under perioden kommer de anställda att få kompetensutveckling minst åtta timmar per vecka, alltså 20 procent av tiden.
Därmed ser uppgörelsen ut att rymmas inom den centrala krisöverenskommelse som IF Metall ingick i början av veckan. Kommentarer från såväl IF Metall som Stål- och metallförbundet har bekräftat det. Men uppgörelsen ska granskas av de centrala parterna, och i väntan på godkännande är Hans-Olov Stöllman och Per Hasselström försiktiga med kommentarer.
– Vi gjorde det vi ansåg var bäst för verket och för Hagfors. Jag känner för bygden, säger Hans-Olov Ställman.
Världsledande
Uddeholm Tooling – eller Järnverket, som de flesta i Hagfors säger – är en av världens stora tillverkare av verktygsstål. Alltså de formar som används i nästan all tillverkningsindustri för att göra detaljer i exempelvis plåt och plast. De säljs till fordonsindustrin, men också vitvaru- och elektronikindustrin över hela världen.
Per Hasselström beskriver hur verkstäderna i Hagfors i flera år haft mer jobb än de hunnit med.
– Till och med oktober förra året var det fullt ös. Men i november dök efterfrågan. Nedgången är oerhört dramatisk.
Tvärnit
Uddeholm Tooling tillverkar stora mängder åt gången, kanske 50 ton av varje stålsort – men säljer stålet i små portioner, typiskt sett 50 kilo i taget. När lagren hos återförsäljarna är fulla blir det inte en inbromsning, utan en tvärnit.
För att parera den lät företaget alla visstidsanställda, omkring 90 personer, sluta när deras anställningar löpte ut i höstas. Inhyrd personal har också fått sluta, och 43 äldre anställda har fått gå i pension i förtid. Antalet skift har minskat.
Ingen fast anställd har varslats om uppsägning. Men redan förlusten av de tillfälligt anställda är olycklig. För på sikt behöver Uddeholm Tooling bygga ut och anställa fler. En investering i en ny smidespress för 250 miljoner påbörjades för ett år sedan och ska vara klar kring nästa årsskifte. Att utbilda operatörer, och skola in nya anställda, är ett led i den processen.
– I det läget vore varsel en dålig åtgärd, säger Per Hasselström. Vi vill behålla de anställda och den kompetens vi har. De kommer att behövas när det vänder.
– Uppsägningar skulle dessutom få effekt på företagets kassaflöde först om flera månader.
Dyr produktionsapparat
En nyckelfråga är hur mycket tio procent lägre löner under fyra månader egentligen betyder för ett så stort företag, där själva produktionsapparaten är den största kostnaden. Per Hasselström vill inte visa någon kalkyl, med hänvisning till att Uddeholm är börsnoterat.
Men lönesänkningen är viktig för att klara företagets likviditet, hävdar han. Till sommaren har det kaotiska läget på världsmarknaden förhoppningsvis klarnat.
Kluvenhet
Men även om både facken och ledningen tror på företaget kan ingen lova att lönesänkningen räddar jobben. Ute i verkstäderna är just detta en invändning mot uppgörelsen.
– Jag är kluven. Det går inte att säga om det här är rätt eller fel förrän vi har facit, säger Henric Henrixon, som kontrollerar stålämnena med ultraljud.
– Tyvärr tror jag inte att sänkta löner hjälper företaget ur krisen, säger Kauko Keskitalo, reparatör i den stora Blå hallen, som undrar om inte de senaste årens stora vinster kunde ha använts i stället.
Andra anställda är entydigt positiva. Det gäller kanske särskilt de unga, vars anställningar skulle ryka först om det blir uppsägningar. De har redan sett sin inkomst minska med flera tusen i månaden då skiftgången förändrats, men är redo att tåla mer för att rädda jobben.
Och om det till slut blir uppsägningar i alla fall?
Ulf Larsson, kassör i Ledarnas klubb, som också ställer upp på lönesänkningen, svarar:
– Då har vi i alla fall gjort vad vi kunde. För oss själva, och för Hagfors.
FAKTA / Anrik ståltillverkare
Uddeholm startade med en hammarsmedja som Johan Karlström byggde på orten 1668. Smedjor och gjuterier i regionen växte fram och gick ihop under företagsnamnet Uddeholm.
1870 blev företaget aktiebolag och åtta år senare stod stålverket i Hagfors färdigt – på samma plats som i dag.
I dag tillverkar företaget verktygsstål och har cirka 3 500 anställda över hela världen. Sedan 1991 ingår Uddeholm Tooling i den österrikiska stålkoncernen Böhler-Uddeholm AG.
Källa: Uddeholms hemsida