Färre arbetsplatsinspektioner men fler förelägganden
Antalet inspektioner av arbetsmiljön minskade med åtta procent förra året. Ett bra resultat, enligt Arbetsmiljöverket.
– Det är en jätteliten minskning med tanke på hur många färre inspektörer vi blivit, säger Gunnel Crona, chef för verkets inspektionsavdelning nord.
Under 2008 genomförde Arbetsmiljöverket sammanlagt 33.200 besök på 19.200 arbetsställen. Antalet inspektioner minskade med åtta procent i jämförelse med året innan och sex procent färre arbetsställen fick påhälsningar av verket. Men Gunnel Crona är nöjd.
– Var tredje inspektör har försvunnit i neddragningarna, så de som är kvar har gjort ett jättejobb för att hålla kvaliteten uppe, säger hon.
Kraftiga neddragningar
Inför 2007 gjorde regeringen kraftiga neddragningar i Arbetsmiljöverkets budget. Av de då 400 inspektörerna har bara 280 fått behålla sina jobb.
Trots att 30 procent av inspektörerna försvunnit har antalet inspektioner bara minskat med 17 procent under samma period.
Enligt Gunnel Crona beror det på den höga ambitionsnivån hos inspektörerna som blivit kvar. En annan förklaring är att gamla kampanjer och material återanvänds vid inspektioner i nya branscher, i stället för att nya tas fram.
– Vi prioriterar att vara ute på arbetsplatser så mycket det bara går.
Inga marginaler
Att inspektionerna inte minskat lika drastiskt som många befarat, skulle kunna betyda att det faktiskt fanns marginal att göra nedskärningar. Men det förnekar Gunnel Crona.
– Definitivt inte. Vi behöver alla inspektörer. Om vi skulle besöka alla Sveriges arbetsplatser skulle det ha tagit oss sju år före neddragningarna 2007. Nu skulle det ta 20 år.
Hon påpekar också att det trots allt är en kraftig minskning som skett av antalet inspektioner, och att alla kontroller är viktiga.
Fler förelägganden
Trots att färre arbetsgivare fick besök av Arbetsmiljöverket förra året, ökade antalet förelägganden och förbud med 17 procent. I de flesta fall skrivs ett föreläggande först när arbetsgivare inte rättat till bristerna som verket påpekat i ett inspektionsmeddelande.
– Tyvärr finns det ett antal arbetsgivare som inte bryr sig om vad vi säger och då måste vi ta det ett steg längre, säger Gunnel Crona.
De flesta krav Arbetsmiljöverket ställde förra året gällde företagens systematiska arbetsmiljöarbete. Näst vanligast var krav som gällde tekniska brister.