Ministerns tal om att köpa spanskt går hem hos facket
Sista spadtaget för spanska byggindustrin? Troligen inte, men det ser mörkt ut för hela byggbranschen. Förra året sjönk bostadspriserna med 9 procent i år räknar vissa mäklare med ett prisfall på 20 procent. |
Det sägs att man kan se Afrika en klar dag. Jag kisar med ögonen. Blåstirrar, men ser bara hav. Och hus. Stora bostadskomplex i betong längs sandstranden. De flesta avsedda för turister.
Det dröjer några månader innan turistsäsongen drar igång på allvar här i Fuengirola på Spaniens sydkust, men det är även för årstiden ovanligt få gäster här.
Se Vende, For sale, Se Alquila. Skyltarna om försäljning och uthyrning hänger i år tätare än vanligt på huskropparna.
Extra hårt drabbade
Den ekonomiska krisen är global, men Spanien har drabbats extra hårt.
Landet har EU:s högsta arbetslöshet, inom några månader tros den nå 16 procent. Först kraschade bo- och byggsektorn. Nu är det industrin som drabbas.
Det är dags att se om sitt hus. Jobben måste räddas. Så resonerar alla länder.
Samtidigt säger sig alla värna om ett öppet Europa och frihandel.
Det är med andra ord upplagt för akrobatisk retorik.
Protektionism
Sämst i den grenen är nog Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Då han presenterade sin räddningsplan för bilindustrin förväntade han sig att de som tog emot stödet skulle se till att jobben blev kvar i Frankrike.
Beskyllningarna om protektionism kom omedelbart.
Så slant den spanska industriministern Miguel Sebastian med tungan, och det orsakade också en del rabalder i EU-huset. Köp spanskt, deklarerade han. Semestra i Spanien, fortsatte han. Så många som 120.000 jobb kan räddas, räknades det ut. Och snart var debatten igång igen.
Bråda dagar
I facket CCOO:s lokaler i Fuengirola sitter en annan Miguel som heter Carreto Anguita i efternamn. Under sina åtta år i facket har han aldrig haft så mycket att göra som nu.
Han tycker att industriministern gjorde rätt som uppmanade till att köpa spanska varor.
– Då kan vi få fler jobb. Jag är ingen ekonom men det är många som har det väldigt svårt. Det är vad jag ser här, säger Miguel Carreto Anguita.
Några hundra meter från hans kala kontor ligger den spanska arbetsförmedlingen, Inem.
Människor står i långa köer och på stolarna längs väggen sitter arbetslösa med nummerlappar i händerna.
Sämre lottade
Utanför står en medelålders man. Huvudet är rakat och han har små utslag i ansiktet. Han talar snabbt och gestikulerar samtidigt.
– Jag kommer från Rumänien, säger han. Jag har jobbat i den spanska byggsektorn i åtta år men sedan november har jag inget jobb. Det ser mycket mörkt ut. Kanske åker jag tillbaka till Rumänien, men där finns inte heller några jobb.
Industriministerns förslag att köpa spanskt gillar han inte alls.
– Det ska inte spela någon roll var en sak är tillverkad. Dessutom har jag inte råd att köpa spanska varor, muttrar han.
Några timmar senare sitter jag vid havet. Blåstirrar efter ett Afrika jag inte ser. Jag undrar hur många som kommer att våga sig ut i båtarna i natt. Hur många marockaner har maffian lyckats locka med drömmar om jobb och pengar?
Det enda som hörs är vågornas brus.
FAKTA / Fyra miljoner utan jobb
De senaste åren har Spaniens ekonomi blomstrat. Nya husbyggen har lockat arbetskraft från andra länder. Men med byggmarknaden i täten rasar nu ekonomin. Spanien har en låg produktivitet och det ser mörkt ut för den viktiga bilindustrin.
Den officiella arbetslösheten är 14,4 procent men prognosen är 16 procent inom några månader. Fyra miljoner kan vara arbetslösa nästa år. Tuffast är arbetsmarknaden för de knappt fem miljoner invandrare som lockats till Spanien för att jobba.
Källor: Eurostat, tidningen El País