IF Metall sluter en krisöverenskommelse med de största arbetsgivarorganisationerna. I stället för varsel ska fack och företag lokalt kunna komma överens om ledighet och utbildning.

– Nu har vi ett ramverk för hur avtalen ska se ut och rensar också ut de lösningar som skulle innebära en ren lönesänkning, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om det nya avtal som omfattar omkring 80 procent av IF Metalls medlemmar.

Minskad lön
Den utgående lönen minskas ändå i motsvarande mån som arbetstiden minskas, ned till som lägst 80 procent.

Om företaget inför en halv dags utbildning per vecka återstår 90 procent av arbetstiden och därmed blir den utgående lönen 90 procent.

Om företaget inför ledighet och utbildning tre dagar i veckan blir utgående lön ändå inte lägre än 80 procent.

Permitteringslön
Under ledighet blir lönen alltså en form av permitteringslön.

Även om den utgående lönen kan sänkas i takt med arbetstiden är uppgörelsen, enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven, betydligt bättre än att varslas och sägas upp. Dels blir ersättningen vid en uppsägning inte högre än de 50 till 60 procent av lönen som a-kassan ger, men framför allt får fler medlemmar nu behålla jobben och företagen står bättre rustade när konjunkturen vänder.

– Den dagen det vänder kommer Sverige i annat fall att ha tappat i de fall man har behövt varsla och säga upp, säger han.

”Undantagstillstånd”
Enligt Stefan Löfven är läget i Sverige mycket kritiskt och avtalet måste ses som ett ”undantagstillstånd”.

– Krisen slår blint och flera i grunden starka och sunda företag riskerar att gå under.

– 34.000 av IF Metalls medlemmar är nu arbetslösa och ytterligare 40.000 har varslats om uppsägning. Risken är att 25 procent av fackförbundets medlemmar är arbetslösa i sommar om inget görs.

Stefan Löfven är också starkt kritisk till att regeringen inte gör mer, och ser gärna att även regeringen betalar en del av lönen under ledighet och studier.

– Ute i Europa har regeringarna motsvarande stöd där man har tredelade lösningar som bekostas av individen, företaget och staten. Här är det bara företaget och individen som betalar, säger han.

Ingen kommentar
Ingen i regeringen ville på måndagen kommentera uppgörelsen.

– Det här är en uppgörelse som är en del av partsautonomin och den kommenterar vi inte, meddelade Mårten Wennberg, stabschef hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, till TT.

Om avtalet blir normgivande för resten av arbetsmarknaden återstår att se. På fackförbundet Byggnads var avtalssekreterare Gunnar Ericson på måndagen kritisk till uppgörelsen.

– Vi tycker inte om det här. I LO och fackföreningsrörelsen har vi lovat varandra att inte jobba under vissa nivåer, säger han i en kommentar till TT.

Avtalet löper till den 31 mars 2010 med tre månaders uppsägningstid.

FAKTA / De har skrivit på
Arbetsgivarna i Teknikföretagen, Gruvornas arbetsgivareförbund, Industri- och kemigruppen, Metallgruppen samt Svemek är med på uppgörelsen.
Cirka 80 procent av IF Metalls 400.000 medlemmar berörs av krisavtalet.