KOMMENTAR. Tack och lov är allt inte bara effektivisering (som i Kulturutredningen) eller girighet (som hos alla läger i fildelningsdebatten).

Det händer grejer som gör en glad också.

Unga Klara
Kulturrådets utredning föreslår att teaterensemblen Unga Klara ska få stå på egna ben, men fortsätta samarbeta med Stockholms Stadsteater.

Deras mångåriga arbete med bas i ett barnperspektiv bedöms som så viktigt att de får extra pengar och gott hopp om framtiden.

Att ge oberoende åt de initiativ som åstadkommer nånting bra. Det är riktig kulturpolitik, det.

Vetenskapen
En annan bra utredning är SOU 2008:109: En hållbar lärarutbildning. Rutinerade Sigbrit Franke polemiserar med rikspolitikernas populism genom att vilja sätta den pedagogiska forskningen i centrum. Vetenskapen om hur man lär ut saker.

Och detta är minst sagt rimligt, i en tid när Vetenskaplighet och Forskningsanknytning inom andra områden, till exempel vården, gjorts till heliga värden, så till den grad att "omoderna" enheter läggs ner.

Man kan läsa mer om utredningen i Lärarförbundets ständigt lika tankeväckande tidskrift Pedagogiska Magasinet, vars senaste nummer också ägnas de möjligheter till lärande som den nya digitala världen – ungarnas hemland – kan öppna.

Vad är effektivt?
Ett Franke-citat förtjänar att skrivas upp därför att det lika gärna handlar om kulturpolitik. Hon gör värderingen att undervisning och arbetsformer ”som bygger på inre motivation är med all sannolikhet långsiktigt mer effektiva än verksamheter som huvudsakligen baseras på yttre motivation – belöningar och straff”.

Inre motivation. Det skulle kunna sägas om Unga Klaras arbete också.

Bortom marknaden
Apropå fildelning gör Tomas Lappalainen ett gordiskt hugg i en artikel i måndagens Dagens Nyheter.

När kulturen blivit offentligt tillgänglig och gratis ”varför inte då lösa problemet genom att också kollektivisera finansieringen av produktionen? Man organiserar kort sagt finansieringen via skattemedel”.

Det är bra tänkt.

När nu marknaden har kraschat, imploderat, löpt amok. Då är det dags att börja bygga nya fungerande institutioner. Som bland annat gynnar inre motivation.

Läs också: John Swedenmark om Unga Klara och vården i LO-Tidningen 5/11 2008.
Läs också: John Swedenmark om fyra böcker om fildelning i LO-Tidningen 20/2 2009.
Läs också Tomas Lappalainens artikel ”Vem betalar?” i DN 2 mars 2009.
Läs också: Kulturrådets pressmeddelande om Unga Klara.
Läs också: Pedagogiska magasinets hemsida.