Uddeholm Tooling i Hagfors sänker lönerna med tio procent. Alternativet hade varit att varsla 80 personer, och facken har gått med på uppgörelsen.

De 800 anställda på Uddeholm Tooling får sina löner sänkta med tio procent från och med mars och fyra månader framåt. Företaget har tecknat ett lokalt avtal med facken för att slippa varsel.

– Vi ser inte varsel som något alternativ. Det skapar onödig oro och vi vill inte förstöra den åldersstruktur och kompetens som vi byggt upp, säger Boo Rundqvist, informationschef på företaget.

Varsel skulle dessutom inte ge effekt förrän om sex månader och det är nu åtgärderna behövs, tillägger han.

Oförändrad arbetstid
Arbetstiden för de anställda förblir oförändrad, men under minst åtta timmar i veckan ska de få kompetensutveckling i stället för att arbeta.

– Fokus kommer att ligga på att utvecklas i det egna arbetet, men vi kommer också ha utbildningar i friskvård, hälsa och motion, säger Boo Rundqvist.

Enligt honom ser de flesta positivt på överenskommelsen.

– Ingen vill ja ha sänkt lön. Det är ju inte roligt, men de flesta har förståelse för att vi är i en svår situation. 

Hårt drabbat
Uddeholm Tooling tillverkar verktygsstål och har drabbats hårt av krisen i bilindustrin som är en stor kund. Redan under hösten och vintern minskade företaget produktionen. Skiftgången ändrades, ett övertids- och inköpsstopp infördes. Sammanlagt 125 inhyrda och visstidsanställda har redan fått gå och 40 fast anställda har också slutat genom äldreavgångar, men företaget har än så länge klarat sig utan varsel. Förhoppningen är att lönesänkningen nu ska rädda jobben.

– Vi hoppas givetvis att det ska vända inom de fyra månader som avtalet gäller. Och om det vänder tidigare säger vi upp avtalet och återgår till det vanliga, säger Boo Rundqvist.

Ovanligt
Att facket går med på lönesänkningar är ytterst ovanligt, och kan strida mot kollektivavtalet. En klubb får aldrig gå med på sämre villkor än dem som kollektivavtalet garanterar. Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, vill dock inte kommentera uppgörelsen i Hagfors.

– Vi ska ta in avtalet och titta på det, mer kan jag inte säga i nuläget.

LO-Tidningen har inte lyckats nå de fackliga representanterna på Uddeholm Tooling för en kommentar.