NOTIS. På möbelmässan i Älvsjö stiftar jag bekantskap med Agrado, en liten och nätt fåtölj som möbeldesigner Jarmo Toivanen formgivit för Fagerdala Por-Pac.

Det är företagets första möbel för offentliga miljöer och riktlinjer i skapandet har varit flexibilitet och bekvämlighet.

Delaktighet
”Tanken är att den ska vara lätt att flytta och gruppera”, förklarar Jarmo Toivanen. Han svingar smidigt upp en orange fåtölj i luften.

Agrado väger bara 11 kilo – inte mycket mer än vad mina ettåringar gör. Det är alltså ingen stor sak att plocka en fåtölj och ansluta sig till ett gäng.

Förutsatt att man arbetar och vistas i miljöer som tillåter att man rör på sig, vilket inte är någon självklarhet, så erbjuder den lilla fåtöljen delaktighet enklare och snabbare.

Lätt att välja
Agrado fungerar ”som solitär eller i grupp”. Så vill man ju kunna välja som människa också; ena dagen vill man sitta i avskildhet, nästa vill man vara med. Blir det valet lättare om man kan dra sig undan genom att dra undan stolen, om man kan ta sin fåtölj under armen och slå sig ner mitt i ett sällskap?

Det är plötsligt inte så orimligt att tänka sig att en av nycklarna till demokratiseringen av det sociala rummet sitter i själva sittmöbeln. Åtminstone så länge arbetsgivaren uppmuntrar rörliga anställda förstås.

Therese Eriksson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn