/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/landshovding0909.jpg
Landshövding Bo Källstrand i samspråk med Önne Norberg, som sköter den nyöppnade macken.
 

Stigsjöborna trotsar krisen och satsar i stället för att flytta. När affär och bensinmack slog igen gick de samman och startade eget.

– Tack vare kreativa människor som vill engagera sig hålls bygden levande, säger Önne Norberg, som sköter den nyöppnade macken.

En nytvättad Volvo rullar fram till mackens enda pump. Önne Norberg tar i emot i gul keps som matchar den nya skylten ”Stigsjö Bränsle”. Landshövdingen i Västernorrland, Bo Källstrand, greppar slangen och invigningstankar.

Ny epok
Den sista januari började en ny epok för Stigsjö. Den lilla bygden, två mil väster om Härnösand, visade att det går att hålla små samhällen levande.

Sju år hade gått sedan den förra bensinmacken slog igen, och även affären lades ned. Det kunde ha blivit dödstöten för bygden, som har runt 1.100 invånare. Men ortsborna vägrade att ge upp.

Affären öppnade igen för två år sedan, då sju familjer gått samman och köpt den nedlagda butiken. Med affären på plats väckte drömmen om att få tillbaka macken.

Byborna bildade en ekonomisk förening, Stigsjö Bränsle, där Önne Norberg blev ordförande. För att få ihop pengar sålde föreningen andelar i den framtida macken för en tusenlapp.

– Mer än hälften av alla hushåll i bygden har köpt andelar. Alla har ställt upp och jobbat för det här, säger Önne Norberg.

Ideellt arbete
Totalt finns 173 andelsägare, som bidragit med sammanlagt 311.000 kronor. De allra flesta är privatpersoner, men ortens företag har också gått med i föreningen.

– En affär och bensinmack betyder otroligt mycket för att bygden ska överleva, säger Önne Norberg.

Macken i sig skapar inga nya arbetstillfällen. Önne Norberg och de andra jobbar helt ideellt. Men att det finns service i bygden gör att de boende stannar kvar, vilket i sin tur leder till att det är möjligt att satsa på företagande och jobb i närområdet.

Trendsättare
Önne Norberg tror att flera glesbygdsbyar kommer att ta efter och starta egen service. Stigsjöborna visar att det går, säger han, och berättar att de under mackens första vecka tankade drygt 6.000 liter bensin och diesel.

– Det har gått över förväntan. Alla tjänar på det här.

Läs också: Artikeln "90-talskrisen stod Västernorrland dyrt" 2009-02-23