Facket på Saab i Trollhättan är optimistiskt efter mötet med näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Ministrarna sa tydligt att de vill se till att Saab i Trollhättan blir kvar. Jag uppfattar det som en tydlig förändring, säger Paul Åkerlund, IF Metalls klubbordförande på Saab Automobile.

Han tycker att det var ett stort värde i att träffa ministrarna, som i dag, måndag, besökte bilfabriken i Trollhättan. Regeringens representanter gav inga konkreta löften. Paul Åkerlund och klubbstyrelsen förde heller inte fram några direkta krav annat än att – nu gäller det att lösa det här.

– Regeringen måste tänka sig för när de pratar om Saab. De får inte sabla ner varumärket. Jag tror ministrarna tog till sig kritiken, säger klubbordföranden.

Paul Åkerlund berättar att kamplusten är stor bland de anställda. De är beredda att göra sitt yttersta för att fabriken ska leva vidare.

Näringsminister Maud Olofsson säger till TT att hon och arbetsmarknadsministern haft bra samtal med Saabledningen och med anställda. Hon betonar dessutom att ägarfrågan är central.

Sedan i torsdags pågår en rekonstruktion av Saab Automobile. Syftet är att frigöra företaget från den amerikanska ägaren General Motors och finna en ny ägare.

Näringsminister Maud Olofsson avslöjade under besöket i Trollhättan att det finns intressenter som har hört av sig till regeringen.

– Det finns de som har hört av sig till departementet och dem har vi skickat vidare till rekonstruktören. Det handlar mest om en intresseanmälan. Så långt är det bra, säger hon till TT.