/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/djurogon0809.jpg
Foto: BO JONSSON
 

Bo Jonsson gillar att se sina jobbarkompisar djupt in i ögonen.
– Jag har alltid varit en ögonmänniska, säger han. Inte ett öga är egentligen det andra likt.

Men när han försjunker i kollegornas blickar handlar det oftast om småapor, babianer, sköldpaddor och leguaner. På helgpassen kan det dessutom bli någon reptil eller en ökenråtta.

Världens bästa jobb
Bo Jonsson har nämligen, enligt egen utsago, världens bästa jobb. Som djurskötare på Skansen-Akvariet kan han ägna sig åt sina tre stora intressen: djur, foto och datorer.

– Ett litet privat företag kan ge lite mer frihet än en stor djurpark, säger han. Jag kan vara en mångsysslare, så det blir aldrig tråkigt.

Det betyder förstås att han tar hand om djuren, städar, fixar mat och ser till att de mår bra. Men också att han sköter mycket av administrationen och gör all reklam för akvariet. Och framför allt: Bo Jonsson är anläggningens fotograf och ägnar sig sedan några år åt att avbilda djuren – och gärna deras ögon.

– Kameleonten har fantastiskt vackra ögon, tycker han. Vattensköldpaddans ser ut som glänsande emalj. Och leopardgeckons är otroligt vackert marmorerade. Blodkärl kan göra ögat till ett konstverk.

I lönetopp
Mångsysslandet och ansvaret gör att han räknar sig som en av Sveriges bäst betalda djurskötare, 26.000 i månaden, och att han är med i tjänstemannafacket Unionen.

– Men det sliter på kroppen. Det finns nog inte en djurskötare som efter 20 år inte har problem med rygg och leder och annat.

Och samtidigt kan världens bästa jobb ibland vara psykiskt påfrestande:

– Man önskar så mycket mer för sina djur, för vart och ett av dem, säger Bo Jonsson och jämför med hur det kanske kan kännas att jobba på dagis och inte hinna med alla barnen.

– Men vi har ju ingen djungel att släppa ut dem i här i Stockholm.