/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/peterschiff0809.jpg
Peter Schiff varnade för finanskrisen gång på gång innan den blev verklighet.
 

För två år sedan hånades Peter Schiff när han som enda finansman varnade för den kommande finanskrisen. Hans nya förutsägelse är att dollarn kollapsar och tappar allt värde – vilket får fruktansvärda följder.

Peter Schiff, vd för det amerikanska finansföretaget Euro Pacific Capital, har under finanskrisen fått ett skimmer av sanningssägande runt sig.

2006 var han ensam om att varna för en kommande kreditbubbla, om den ohållbara lånekarusellen och han förutspådde kreditmarknadens sammanbrott.

I dag visar amerikansk tv gärna inslag från 2006 när namnkunniga ekonomer skrattar och närmast hånar Peter Schiff för det han då sa.

Nya varningar
Men han låter sig inte nöjas med att ha fått rätt.

I en intervju i den engelskspråkiga ryska tv-kanalen Russia Today varnar han nu för ett sammanbrott av aldrig tidigare skådat slag.

Det grundläggande felet i ekonomin är att amerikanen lever över sina tillgångar, säger han, och lånar från övriga världen för att kunna upprätthålla sin konsumtion.

Olja på elden
USA måste spara, och så länge inget görs åt denna grundläggande skevhet kommer Barack Obamas stimulanspaket bara att fungera som olja på elden.

– Världen har lånat oss biljontals dollar och de lånar snart inte ut mer, säger han.

Det som då händer är att dollarns värde imploderar vilket ger svåra följder. Inga exportländer vill längre ha värdelösa dollar och ingenting finns längre att köpa för dollar.

– Det kanske uppstår en marknad där man i stället handlar med euro, eller silver.

USA förlorar mark
USA förlorar sin ledande ställning, först som ekonomisk stormakt, därefter kommer landet att förlora mark även på andra områden.

– Vi blir marginaliserade och Asien kommer att gå framåt, säger han.

Kvar i kylan
Vad tycker då politikerna om hans tankar? Blir han inbjuden till samtal?

Nej, säger Peter Schiff.

– De som blir inbjudna till Obama är folk som jag argumenterade med, alla de som sa att jag hade fel, alla som hånade mig. Det är de som blir inviterade till regeringen för att föreslå planer. De sätter inget som helst värde till det jag säger, säger Peter Schiff i tv-programmet.

Schiffs eget recept för USA är den extremt hårda vägen, som troligen ingen politisk karriär skulle överleva. Det är att låta recessionen värka ut, hålla uppe räntan och kraftigt gå ned i konsumtion för hela landet.


Se också: Peter Schiff varningar för tidigare och kommande sammanbrott på Youtube