– Fredrik Ekelund får fackföreningens Ivar Lo-pris. Dom skriver i motiveringen att det är för att han förnyat arbetarskildringen.

– Jasså. Så då är han arbetarförfattare?

– Klart han e! Har du inte läst Stuv Malmö, kom!? Den handlar ju om hamnarbetarna här i Malmö, och det gör den nya boken också, m/s Tiden.

– Men, han har ju skrivit en massa annat också. Om fotboll, deckare…

– Ja, ja… Men Taxi sju-två var ju också en arbetarskildring. Och den där deckaren, Nina och sundet, den var ju rena klasskampsboken. Det räcker väl mer än väl.

– Jo, jo, det var inte så jag menade…

– Och nya romanen är ju arbetarlitteratur i kubik! Dels låter han ett gäng hamnarbetare lägga fram sin syn på livet, universum och hela rasket, dels reser han ett äreminne över den Gösta Larsson, en arbetarförfattare som ingen jäkel hört talas om på hur länge som helst. Boken fullkomligt skriker ut att den är arbetarlitteratur, och det tycker jag är härligt. Det var ju inte så länge sedan som ingen ville vara arbetarförfattare.

– Nä, det kan du ju ha rätt i. Om man tänker så…

– Just precis så tänker jag.

– Så du tycker kanske att det där Ivar Lo-priset är lite futtigt? Du kanske tycker att han skulle fått Nobelpriset istället?

– Ja, varför inte? Fast det är ju inte så att jag är helt såld heller. Alltså, boken är hur bra som helst – ingen skriver snyggare och det är inte många som har mer att säga heller. Men sen är det ju det där…

– Du menar det där med invandrarna och Sverigedemokraterna.

– Ja, det är ju litet krångligt, minst sagt. Alltså, först skriver han en artikel om att han suttit på sin balkong med några gamla jobbarkompisar och att han börjat förstå att dom röstar på Sverigedemokraterna och sånt. Och sen kommer det en hel bok om det där balkongsamkvämet… Fast, han är ju inte rasist. Bara litet väl förstående.

– Men det är väl bra. Ska inte en arbetarförfattare försöka förstå arbetarna?

– Jo, men inte hur mycket som helst. Se på Ivar Lo. Han skällde minsann ut statarna för att dom inte var tillräckligt klassmedvetna. Och sen sa han att han hade rätt att göra det eftersom han stod på deras sida. Det borde Ekelund också kunna göra.

Magnus Nilsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn