1954 Lars Andersson föds i Karlskoga.

1970 Utbytesstudent i USA.

1974 Påbörjar medicinstudier med psykiatriinriktning i Uppsala

1974 Debut som tjugoåring med Brandlyra, en psykologisk thriller om en mordbrand. Enligt egna ord hade den unge debutanten inte någon föreställning om ”kritiska måttstockar och litterära miljöer”.

1976 Medicine kandidat-examen i Uppsala.

1976 Vi lever våra spel. Första men inte sista gången som det självbiografiska motivet med en student från Värmland som kommer till Uppsala bearbetas.

1979 Snöljus. Första genombrottet, och första romanen med karaktäristisk blandning av dystopisk samhällskritik, litterär fantasi och moraldiskussion. Fortfarande påtagligt påverkad av Aksel Sandemoses romankonst, och kärleken till Norge och norsk litteratur går aldrig över hos Lars Andersson.

1982 Bikungskupan. Ett andra genombrott, historisk roman om en värmländsk students möte med Uppsala och Sveriges modernisering i slutet av 1800-talet. Nu mera besläktad med Lars Ahlin i komposition och teman.

1986 Löv till läkedom. En återkoppling till Brandlyra, men också en förnyande diskussion om genteknologins risker, om judisk mystik och den messianska drömmen.

1988 Pestkungens legend. Värmländsk sagokrönika om digerdöden och kung Magnus Eriksson.

1993 Vattenorgeln. Roman om Gustav Fjaestad, om 1800-talets nationalromantik och ett estetiskt ställningstagande i frågan om konsten och verkligheten.

1994 – 1995 Kulturchef på GT.

1995 Artemis. Mångtydig och underhållande deckare som bygger på Artemismyten. Utspelar sig i Värmland.

1998 Jag, Herulen. Värmlands historia i mytisk krönikeform.

2001 Kavita. Kortfattat självbekännande vittnesbörd om en livskris, en miljökris och en kärlekshistoria. Utspelar sig i Indien.

2002 Berget. Stort anlagd roman om Karlskoga, Bofors och Indien. Augustnominerad, med motiveringen: "Bergtagande fascination och sinnliga motiv skapar stark närvaro i Lars Anderssons roman, om konsten att minnas men också om konsten att glömma och gå vidare. Från Boforsskandalernas Karlskoga till chassidernas Israel och hindumystikens Indien, från ungdomstidens sökande till vuxenlivets insikter, går en eftertänksam och svindlande vacker samtidsresa, en resa till och bort från förälskelsens väsen."

2004 Vägen till Gondwana. Fantasi om Harry Martinson i Indien och om de stora sambanden i världen. Bildar tillsammans med Bikungskupan och Vattenorgeln en trilogi, kallad ”Vattnets bok”.

2004 Fylgja. Essäsamling, bitar av självbiografi och reseskildring, porträtt av samtida svenska författare. Åter till mystiken, nu inte bara i judisk utan även muslimsk form.

2008 Ljus från ingenstans. Första delen av Intill Storälven, ett detaljerat utforskande av släktrötterna i Klarälvsdalen. Skönlitterära fantasier sammanvävda med ren släktforskning.

Litterära priser i urval

AB:s litteraturpris 1977
SvD:s litteraturpris 1982
Selma Lagerlöfpriset 1990
GP:s litteraturpris 1993
Sveriges Radios romanpris 1994
Samfundet De Nios stora pris 1996

Läs också: Björn Gunnarssons essä om L.A.: "Sånger från en folkabubbla" i LO-Tidningen 20/2 2009.

Björn Gunnarsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn