/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/opinion_0907.gif

Det beror på finanskrisen och regeringen.

– Det är som om arbetsgivaren testar oss ibland bara för att se hur starka vi är. Sånt förekom mindre före regeringsskiftet. Samtidigt har vår klubb utvecklats. Vi är fler som utmanar cheferna. Det gör säkert sitt till, anser Johan Olin, elektriker på Actemium i Stenungsund och fackligt aktiv i Elektrikerförbundet.

Lars Strömstedt är chaufför och klubbordförande på Schenker åkeri AB i Örnsköldsvik. Han berättar hur det kan låta när arbetsschemat ska förhandlas:

– Arbetsgivaren säger: ”Kom med förslag om ni vill. Det blir som vi bestämmer i alla fall.” Det är likadant vid uppsägningar. Arbetsgivarna verkar känna medvind – både politiskt och från sina organisationer. De har också lågkonjunkturen att skylla på.

Men en och annan tycker faktiskt att krisen har gjort det lättare att jobba fackligt, som Anneli Mattsson, habiliteringsassistent i Vänersborg och fackligt aktiv i Kommunal:

– Det verkar som att fler bryr sig om vad de har för rättigheter och vill lära mer när arbetsmarknaden har blivit tajtare.

De som arbetar fackligt får mer beröm än kritik från arbetskamraterna. Det största problemet verkar vara att handskas med överdrivna förväntningar.

– Många har en övertro på facket som någon sorts riddare på en vit springare, tycker Mikael Nilsson, aktiv i IF Metall och bland annat gummiklubbens ordförande på Trelleborg Industri AB.

Tre av tio i LO-opinion har förhandlat om uppsägningar under det senaste halvåret. Var tionde sitter i pågående förhandlingar.

– Vi avslutade uppsägningsförhandlingarna i förra veckan. Det var andra varslet sen oktober, berättar Jimmy Faltin,  gummiarbetare och klubbordförande på Trelleborg Sealing Solutions i Skellefteå.