Få blev överraskade av GM:s besked i natt, men tolkningarna av vad det egentligen innebär skiljer sig åt.

Saabchefen Jan Åke Jonsson sa vid en presskonferens i Trollhättan på onsdagsmorgonen att GM:s plan på ett mer oberoende Saab underlättar finansieringsmöjligheterna i framtiden.

–Det är är bra för såväl General Motors som Saab och Sverige, sa han.

Näringsministerns statssekreterare Jöran Hägglund säger till TT att GM har övergett Saab och nu tycker att skattebetalarna i Sverige ska ta över ansvaret. Beskedet från regeringen är dock fortsatt kärvt: Så kommer inte att ske.

– Om inte ens GM tror på Saab som företag, varför skulle vi vara bättre ägare, frågar han retoriskt. Några andra köpare kan Jöran Hägglund inte se.

Hård kritik
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är kritisk mot både GM och den svenska regeringen.

– Regeringen kan lika lite som GM smita från ansvaret. Den måste gå in med rejäla resurser. Hur det ska se ut kan vara svårt att säga, men det kommer att behövas utbildningsinsatser, arbetsmarknadsinsatser och näringspolitiskt stöd, säger hon till TT.

Väntat besked
Enligt Sven-Åke Berglie, vd för underleverantörernas organisation FKG, var beskedet väntat då det länge varit tydligt att GM inte har råd att behålla Saab.

Sven-Åke Berglie är öppen för att underleverantörer, i en rekonstruktion av Saab för att få företaget livskraftigt, avstår från att få in sina fordringar. Han säger också att lånegarantier från regeringen för lån hos Europeiska investeringsbanken kan vara rimliga. Men även han har svårt att se att en köpare ska satsa på Saab.

Krav på åtgärder
IF Metall och Socialdemokraterna håller på onsdagförmiddagen ett stormöte om krisen. Deltagare är fackliga företrädare och kommuner med betydande fordonsindustri, och man kommer att presentera gemensamma krav på åtgärder.

Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan, vill trots allt tro på en öppning och att det kan komma in kapital i företaget.

– En sak är ju i alla fall klar: GM har ju klart deklarerat att man inte vill lägga ner Saab, säger han till TT.