I valet i tisdags gick Israel åt höger. Isabell Schierenbeck, statsvetare och Israelexpert vid Göteborgs universitet, är inte överraskad.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/isabellschierenbeck0709.jpg  

– Om ett val äger rum efter ett krig eller självmordsbombningar går israelerna åt höger. De blir oroliga och uppfattar motparten som aggressiv. Israelerna är övertygade om att Hamas missiler snart når Tel Aviv och skräcken för Iran skär rakt genom alla partier.

Mittenpartiet Kadima fick flest röster, men troligast är att högerpartiet Likud bildar regering. Blir det några fredsförhandlingar med en utpräglad högerregering?

– Jag tror att Likuds ledare Benjamin Netanyahu söker sig till Arbetarpartiet för han vill ha kvar Ehud Barak som försvarsminister. Sedan är frågan om Arbetarpartiet vill.

– Det paradoxala är att det kan vara lättare för ett högerblock att få till en fredslösning. Folket känner ibland större trygghet med högerns säkerhetstänkande. Likud under Menachem Begin lyckades få fredsavtal med Egypten och det var högerpolitikern Ariel Sharon som såg till att bosättarna lämnade Gaza.

Det tredje största partiet som leds av nationalisten Avigdor Lieberman har uttryckt hot mot den arabiska minoriteten i Israel. Hur långt kan en partiledare gå?

– Rasistiska partier är förbjudna i lag. Ett har också förbjudits. Lieberman har klart tafsat på gränsen, men än har inga fredsaktivister eller vänsterpartier anmält honom. Spänningarna har ökat mellan den judiska och den palestinska befolkningen, något som Lieberman utnyttjat.