KOMMENTAR. Författaren Malin Lagerlöf och regissören Eva Dahlman har tagit på sig den spännande och svåra uppgiften att på Uppsala Stadsteater undersöka tragedin i Knutby, där en kvinna blev mördad och en man skottskadad.

Deras ambition var, skriver Lagerlöf i programmet, att sätta in mordet i ett större sammanhang för att se om det går att göra begripligt.

Hur kan en människa få så mycket makt över en annan att han, såsom var fallet med pastorn i Knutby, kan beordra en kvinna att mörda en tredje person?

Forskningsläget
Det finns omfattande socialpsykologisk forskning på området lydnad, konformitet och gruppdynamik, och att grupper med karismatiska ledare kan få deltagare att utföra de mest obehagliga handlingar har vi ju dessvärre som bekant alltför många exempel på i vårt moderna samhälle.

Pekar finger
Därför känns det inte bara sorgligt, utan även upprörande att uppsättningen hemfaller till att peka finger och skaka på huvudet åt de människor man gestaltar, oavsett vad man kan tänkas tycka om desamma.

Pjäsen kommer inte närmare förståelse än den uppsjö spekulativa artiklar man kunnat ta del av i kvällspressen.

Det fundamentala felet: vår tendens att överskatta de inre egenskapernas betydelse när vi ska tolka orsaken till andras beteende.

Emil Ekberg
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn