/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/mikaelkullander5108.jpg
Mikael Kullander var hemma med barnen Tyra, 2 år, och Ida, 7 månader, när han blev uppsagd  från lackeringsföretaget Wico utanför Arvika fyra veckor före jul. Därmed sänks hans a-kassa.
 

Mikael Kullander har blivit av med jobbet – och förlorar drygt 32.000 kronor på att han tog föräldraledig när orderingången gick ner. Hans a-kassa sänks för att han inte stannade på jobbet när det inte fanns något att göra.

På a-kassornas samorganisation (SO) fruktar Anders Wickander att många fler kan drabbas av sänkt a-kassa för att de varit föräldralediga. Reglerna är inte kända ute på arbetsplatserna.

Under hösten och vintern har nästan 20.000 personer varslats om uppsägning varje månad, och de flesta av dem har ännu inte hunnit börja leva på sin a-kassa.

Minskad orderingång
Men Mikael Kullander arbetade sin sista dag på lackeringsföretaget Wico i Arvika den 29 november.

Företaget är underleverantör till bland annat Volvo Construction Equipment. Och efter semestern minskade snabbt lackeringsuppdragen i takt med nedgången i fordonsindustrin.

Mikael Kullander tänkte då att han kunde hjälpa sin arbetsgivare genom att ta föräldraledigt. Han tyckte det verkade mycket vettigare att vara hemma med barnen Ida och Tyra än att sitta sysslolös och dricka kaffe på jobbet.

Mellan semestern och uppsägningen i slutet på november var han föräldraledig minst två dagar varje vecka.

"Slag i ansiktet"
Det här gör nu att hans dagpenning från a-kassan, som grundar sig på arbetsinkomsten, minskar från 680 till 593 kronor. Under en hel a-kasseperiod motsvarar det 32.400 kronor.

Det här kände han inte till. Nu är han upprörd och besviken. Det känns som ett slag i ansiktet.

Han var ju inte alls tvungen att ta föräldraledigt utan det gjorde han för att hjälpa sin arbetsgivare och samtidigt passa på att vara med sina små barn.

– Jag trodde inte att det här skulle bita mig arslet. Jag har aldrig stämplat och kände inte till de här reglerna, säger han.

Förlorar på att ta hand om barnen
Mikael Kullander tänker på att han varit med i a-kassan sedan 1984 – och nu kan han inte få ut full dagpenning. Han tycker att det är konstigt att a-kassereglerna gör det mer lönsamt att spela kort och dricka kaffe på jobbet än att vara hemma med sina barn.

Förutom att han var pappaledig under hösten var han hemma i tio dagar i våras när hans andra dotter föddes.

– Vad är det för system? Jag förlorar på att ta hand om mina barn. Det finns en rätt att vara hemma i samband med förlossning, men det försämrar min a-kassersättning.

Mikael Kullanders slutsats är att det gäller att undvika att varva arbete och föräldraledighet.

Få känner till reglerna
Anders Wickander, utredare hos SO säger att det är mycket få som känner till reglerna som sänker Mikael Kullanders dagpenning. Han befarar att många av dem som sägs upp just nu kommer att få lägre ersättning till följd av att de varit sjuka eller föräldralediga.

Regeringen är dock på gång att ändra på reglerna och tänker sig att en rad ersättning från Försäkringskassan i framtiden ska ingå i beräkningen av dagsförtjänsten som ligger till grund för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller sjukpenning, sjuklön och föräldrapenning.

FAKTA / Så mycket förlorar Mikael Kullander
Arbetsinkomsten de senaste tolv månaderna är utgångspunkten för beräkning av a-kasseersättningen.

Om Mikael Kullander hade arbetat hela det senaste året – inte varit sjuk eller föräldraledig – så hade hans månadslön legat runt 21.000 kronor.

Det ger en dagsförtjänst på drygt 950 kronor och en ersättning på 680 kronor per dag de första 200 dagarna som arbetslös och sedan 669 kronor under 100 dagar. För hela ersättningsperioden skulle han ha fått 202.900 kronor.

Nu får han i stället 593 kronor per dag från a-kassan i 200 dagar och 519 kronor i 100 dagar. Sammanlagt 170.500 kronor.
Skillnaden är 32.400 kronor.