/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/opinion_509.gif

Sju av tio i LO-opinion tycker att facket ska organisera papperslösa.

– Jag trodde att slaveriet var avskaffat men så är det uppenbarligen inte, konstaterar Hans Gustavsson, Nyköping, teletekniker i Norrköping och bland annat klubbordförande i Seko.

I förra veckan berättade LO-Tidningen om papperslösa som jobbar svart på Stockholms skolor för svältlöner.

Ett LO-förbund, Fastighets, organiserar papperslösa. Majoriteten i LO-opinion vill att övriga LO-förbund ska följa Fastighets exempel.

– De papperslösa behöver all hjälp de kan få. Det är en hjälp till oss själva också. Vi måste se till att det fackliga löftet upprätthålls, tycker Toyvo Esserius, Skövde, materialstyrare på Volvo Powertrain och aktiv i IF Metall.

Två argument återkommer i nej-svaren:

• Politikerna ska lösa frågan – inte facket.

• Facket är inte uppbyggt för att organisera papperslösa. Någon påpekar att medlemsregistren bygger på personnummer och papperslösa har inga personnummer.

Andra frågar sig vad de papperslösa ska få för medlemsavgiften. Om facket tar strid för någon som är här illegalt kan följden bli att vederbörande utvisas.

– I grund och botten är det här ett samhällsproblem som våra folkvalda bör lösa. Men självklart ska facken hjälpa dessa människor och dessutom skapa debatt, anser Tommi Lycke, Katrineholm, försäkringsombud på Folksam och fackligt aktiv i Handels och Transport.