/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/isabella.jpg
Isabella Andersson kan tänka sig många utbildningar. Men snart måste hon välja vilken. Det är ett val som kan påverka hela hennes framtida yrkesliv. Foto: Leif R Jansson.

Om bara någon vecka ska Isabella Andersson på Aspuddens skola i Stockholm ha valt – och valt rätt. Men det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av gymnasieutbildningar.

– Det blir nog kanske frisör eller samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning, säger hon.

Isabella Andersson har studerat broschyrer och varit på studiebesök. Ändå är valet svårt.

Precis när hon tycker sig ha valt ett alternativ får hon höra att det finns nackdelar med det – och förstås fördelar. Hur ska man då veta vad som blir rätt? undrar hon. 

– Om jag väljer att utbilda mig till frisör kanske jag måste läsa in vissa ämnen efter studenten om jag vill vidare till högskolan. Eller så kan jag läsa in de där extraämnena som ett tillval redan under utbildningen, säger hon.

Viktigt val
Det andra alternativet är att välja det mer teoretiska samhällsvetenskapliga programmet, med ekonomisk inriktning. Då slipper hon läsa tilläggsämnen för att få vad som krävs för att kunna söka in till de flesta utbildningarna på högskolorna och universiteten. 

Just nu, när hon står inför valet känns det som att det är livsavgörande.

– Men sedan, när jag väl har valt och bestämt mig, då släpper jag det och riktar in mig på något annat. Några i min klass är spända och kommer fortfarande att vara det efteråt, de undrar om de kommer in på det de sökt, om deras poäng räcker, säger hon.

Många yrken
Isabella Andersson utgår från sig själv när hon väljer och vill inte låta sig styras av klasskamraternas val. Hon har heller aldrig känt någon press hemifrån att söka till någon viss utbildning.

Men Isabella Andersson är en tjej som kan tänka sig väldigt många yrken i framtiden.

– Till exempel mekaniker skulle jag vilja bli, sedan skulle jag vilja gå på estetisk bild, en frisörutbildning eller samhällsvetarprogrammet med inriktning på ekonomi. Jag gillar också att laga mat så jag skulle vilja söka till en kock- eller konditorsutbildning med, säger Isabella Andersson.

Älskar smink
Hon älskar att sminka sina vänner, klippa dem och styla dem.

– Jag brukar färga mitt eget hår först och experimentera på mig själv innan jag gör något på andra. Min kompis mamma brukar anlita mig när hon ska ha tjejmiddag för sina kompisar. De flesta verkar nöjda med resultatet, säger hon.

Hon tror att hon har tillräckligt höga betyg för att ta sig in på frisörutbildningen. 

Slitigt att jobba som kock
Under sin senaste prao jobbade hon på restaurangen i World Trade Center, nära T-centralen mitt i Stockholm.

– Där var jag två veckor förra hösten och det var jättekul. Det är därför jag även är sugen på att gå något med matinriktning. En tjej som jobbade där hade gått en kockutbildning och fått jobbet efter sina praktikveckor.

Isabella Andersson tyckte dock att arbetet verkade slitigt för kroppen.

– Men bartender eller något annat serviceyrke skulle vara kul, säger hon.

Vill bli frisör
Nu har hon fram till mitten av februari på sig att välja. Men hon tänker att om hon väljer ”fel” så kan hon alltid välja om senare i livet.

Redan under våren har hon möjlighet att göra om sitt val. Men efter alla funderingar börjar det allt mer luta åt att det blir en frisörutbildning eller samhällsvetenskapsprogrammet.

 – Frisör tror jag kommer att ligga etta eller tvåa bland mina val. Men i fall man ska tänka yrkesmässigt så hoppas jag att jag kommer in på det samhällsvetenskapliga programmet, för det är ju en bredare utbildning.

Undviker pendling
I dag tar det henne bara fem minuter att gå hemifrån Örnsberg till Aspuddens skola. Och Isabella Andersson har inga planer på att börja långpendla till någon gymnasieskola som ligger utanför Stockholmsområdet.

– Helst vill jag gå inne i stan.

Oavsett var hon hamnar har Isabella Andersson bara positiva förväntningar inför gymnasiestarten i höst. 

– Det ska bli jättekul. Det blir nya kompisar och jag får läsa något som jag är intresserad av. Första dagen kommer jag säkert att gå till fel klassrum, säger hon skrattar.

FAKTA/ Isabella Andersson
Ålder: 15 år, fyller snart 16.
Familj: Mamma och fyra småsyskon.
Bor: I lägenhet i Örnsberg i södra Stockholm.
Intressen: Måla, gå på rockkonserter, shoppa, vara med kompisar.
Senast lästa bok: Twilight och Vargbröder.
Senast sedda film: Twilight. 
Favoritmat: ”Jag kallas Kyckling-Bella för att jag gillar allt som inkluderar kyckling – och kött.”
Favoritämne i skolan: SO-ämnen, svenska, NO och bild.