Electrolux inför lönestopp för alla sina anställda i världen. Stoppet berör dock inte löneökningar som är reglerade i kollektivavtal.

– Vårt avtal gäller och vi kommer att förhandla som vanligt om löneförhöjningar. Visserligen brukar vi aldrig få mer än de centralt avtalade höjningarna. Electrolux är aldrig särskilt frikostiga med höjningar åt oss, säger Ola Bertilsson, ordförande för IF Metall på Electrolux i Mariestad.

Han säger att klubben aldrig förhandlar om försämringar. Det handlar om att hålla det fackliga löftet – att inte gå med på sänkningar av lönen. Om klubben på Electrolux skulle gå med på något sådant skulle det få enorma effekter på alla mindre arbetsplatser i trakten, säger Ola Bertilsson.

Många sägs upp
Det går inget vidare för Electrolux. Ledningen kan inte ge någon prognos för det kommande året. För en månad sedan flaggade företaget för att 3.000 personer ska sägas upp runt om i världen. I Motala och Mariestad har 200 varslats om uppsägning.

I Sverige har det världsomfattande lönestoppet åtminstone effekt för ledningen. Vd Hans Stråberg berättar för TT att hans ersättningar kommer att sjunka med 25 procent i år.

Enligt LO-Tidningens genomgång tjänade han 2007 26 miljoner kronor och hade ökat sin lön med 221 procent de senaste åren.

Fyra orter i Sverige
Electrolux har 55.000 anställda i världen. 3.000 av dem finns i Sverige. Företaget har produktion på fyra orter. Det är Mariestad, Motala, Ljungby och Nygård utanför Göteborg.