Två normer blir norm för Unionen
Unionens extrakongress ställde sig positiv till två olika slags normer för lönebildningen. Efter en strid beslöt tjänstemannafacket att utreda om BNP och inflationen ska styra löneutrymmet.
I början på veckan höll Unionen en extrakongress för de frågor som inte den ordinarie kongressen i oktober hann med.
När det gäller hur framtidens lönerörelser ska gå till var kongressens linje att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska utgöra grunden för övriga löner.
Trots detta antog kongressen en motion som förespråkar att en ny lönenorm ska utredas. Tanken är att ökningen av Sveriges bruttonationalprodukt plus inflationen det senaste året ska vara normen i löneförhandlingarna och att vinstdelning införs i de mest produktiva branscherna.
Strid
Det blev en strid kring motionen. Förbundsstyrelsen ville inte binda upp sig till den, men fick se sig besegrad.
– Motionen ska utredas vidare, kommenterar Åsa Erba-Stenhammar, ombudsman och avtalssakkunnig på Unionen.
– Vi ska bistå med kunskap i en djupare diskussion om lönesättningen bland våra förtroendevalda, fortsätter hon. De ska kunna förstå och påverka vad som ska ligga till grund för lönesättningen. Men när det gäller om och hur BNP och inflation kan påverka lönenormen ska utredas vidare.
Grunden
Grundprinciperna för tjänstemannafacket Unionens lönepolitik är bland annat att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, alla ska ha avtalad rätt till löneutveckling, ökad kompetens ska ge högre lön och att en heltidsanställd ska kunna försörja sig på sin lön.
För Unionen är individuell lönesättning en grundpelare. Ett problem är dock att den individuella lönesättningen inte fungerar. En undersökning visar att hälften av tjänstemän anser att de inte har något inflytande över sin löneutveckling. Bara en fjärdedel av förtroendevalda anser att det finns tydliga lönekriterier.
FAKTA: Fler beslut på kongressen
Ett uttalande om att facket motsätter sig lönesänkningar för att möta krisen antogs.
Unionen vill i stället att företagen ska satsa på utbildning och kompetens, att ett generösare omställningsstöd införs, att investeringar i infrastruktur tidigareläggs samt att taket i a-kassan höjs och att avgiften sänks.