/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/mattiasrundgren0409.jpg
– Hemvändarna blir kvar, säger Mattias Rundgren, arbetsförmedlare i Hudiksvall. I bakgrunden Inger Högstedt, som jobbar med fördjupat stöd och utbildning.
 

Få anställda vet att de kan skriva in sig vid Arbetsförmedlingen för att få hjälp att byta jobb. Förmedlingen i Ljusdal har marknadsfört möjligheten – och fått starkt gensvar.

– Sedan i somras har antalet inskrivna som har jobb men vill hitta ett nytt minst fördubblats, säger Lotta Wallström vid arbetsförmedlingen i Ljusdal.

Hon har informerat om möjligheten att skriva in sig som så kallad ombytessökande vid företagsbesök, i massmedier och i samband med att arbetsförmedlingen haft lördagsöppet.

– Särskilt i glesbygder, där alla arbetsgivare känner varandra, kan rörligheten på arbetsmarknaden bli låg, säger Lotta Wallström. Anställda vill inte söka nytt jobb om de tror att deras nuvarande arbetsgivare får veta det.

Söker i smyg
Att gå via ortens arbetsförmedling är ett sätt att kringgå det problemet.

– Folk kommer in regelbundet på kontoret och vill ha hjälp att hitta ett annat arbete, men säger att deras chef inte får veta det.

Arbetsförmedlingen matchar de ombytessökande mot lediga jobb, jämsides med arbetslösa arbetssökande.

– I dag har jag ringt åtta sökande, både ombytessökande och arbetslösa, och frågat om jag kan föreslå dem för en arbetsgivare som har en ledig tjänst, berättar Lotta Wallström. Kompetensen är avgörande för vilka personer jag föreslår, inte om de har jobb eller är arbetslösa.

– Arbetsgivarna är otroligt intresserade av de ombytessökande. De har ofta hög kompetens och färska meriter. Och de är sugna att pröva något nytt, inte tvungna på grund av att de saknar jobb.

Stimulerar rörligheten
Lotta Wallström ser inga problem med att Arbetsförmedlingen hjälper personer som redan har ett jobb. De arbetslösa har första prioritet, men förmedlingen har också uppdraget att stimulera rörligheten på arbetsmarknaden.

– Då en ombytessökande får nytt jobb uppstår en lucka, som ofta kan passa för en arbetslös sökande.

Fler ombytessökande
Även Mattias Rundgren, förmedlare vid arbetsförmedlingen i Hudiksvall, uppger att de ombytessökande blivit fler.

– Många av dem är hälsingar som arbetar i exempelvis Stockholm. Under högkonjunkturen började de fråga oss förmedlare hur arbetsmarknaden där hemma ser ut, och vi upplyste om rätten att skriva in sig vid förmedlingen.

För Arbetsförmedlingen är de ombytessökande en möjlighet att förse arbetsgivarna med rätt kompetens. Och arbetsgivarna satsar gärna på hemvändare, enligt Mattias Rundgren.

– Om de anställer och lär upp en person som inte har anknytning till orten är risken stor att han eller hon slutar efter något år. Hemvändarna blir kvar.