Den fackliga kritiken mot att EU-kommissionen inte vill ändra utstationeringsdirektivet är hård.
– Det är inte acceptabelt att en ordförande för EU-kommissionen så uppenbart och så obekymrat väljer att motarbeta de europeiska löntagarnas intressen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Efter Lavaldomen, och en rad andra domar som gått emot fackliga intressen krävde Europaparlamentet i höstas ändringar i utstationeringsdirektivet. Medlemsländerna skulle få rätt att kräva att utländska arbetstagare inte får sämre villkor än de anställda i landet de jobbar i.

Besvikelse
Att EU-kommissionen nu beslutat att inte ändra direktivet är en stor besvikelse för facket.

– Det är djupt olyckligt att EU-kommissionen kör över det folkvalda EU-parlamentet i denna fråga som är så viktig för Europas löntagare. Det är tydligt att EU-kommissionen sätter kapitalets rörlighet före löntagarnas rättigheter, vilket är helt oacceptabelt, säger Hans Tilly ordförande i Byggnads, i ett pressmeddelande.

Även LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kallar i en kommentar kommissionens beslut för oacceptabelt. Hon konstaterar, liksom Hans Tilly, att frågan om arbetstagares rättigheter blir en viktig fråga i valet till Europaparlamentet i juni.

Socialt protokoll
Europaparlamentet hade också krävt ett socialt protokoll som skulle skapa balans mellan de fackliga rättigheterna och de ekonomiska friheterna. Den frågan har EU-kommissionen inte ens kommenterat. 

– Det är oerhört märkligt att kommissionen inte tar kraven på ett socialt protokoll på allvar. På sikt riskerar frågan om balansen mellan fackliga rättigheter och de ekonomiska friheterna att utvecklas till en ödesfråga för EU, säger Wanja Lundby Wedin, i en kommentar.