Krogrundan där staten blev ett företag
De satt runt ett bord på en krog. Den glaserade lammfilén föreföll utsökt. Damerna i sällskapet log uppmuntrande. De verkade vara stamgäster. Trodde sig vara bland vänner. Ändå var stämningen dyster, två talade ganska högt, nästan lite upprörda.
– Vi har varit fångar i våra motståndares sätt att tänka. De talar om makt och om motsättningen mellan arbete och kapital. Vi har tänkt likadant fast tvärtom. Vårt parti har haft som mål att försvara och stärka kapitalet och ägandets rätt. Vi har varit ägarnas röst i politiken. Men ägarna är för få. Med bara deras stöd så vinner vi inte ett val, sa den Förste.
Stämningen blev dystrare. Blotta tanken på möjligheten att ha varit fångna i motståndarnas sätt att tänka verkade sända kalla kårar längs ryggraden på de församlade.
– Därför vänner, ska partiet ändra politik. Vi ska inte stödja storföretagen. Vi ska inte ändra i arbetsrätten, vi ska inte sänka skatten för företagen, vi ska inte sänka arbetsgivareavgifterna. Det ger inga röster, det är prövat och har misslyckats, sa den Förste.
Mäktiga krafter skulle utmanas
Nu spreds sig en oro runt bordet, på gränsen till rädsla. Alla tycktes inse vilka krafter de skulle utmana, nästan alla i partiet skulle kräva deras huvud på ett fat.
– Vi ska se staten Sverige som ett företag. Målet för den nya politiken är att öka överskottet, glöm budgetbalansen. Vi gör en enkel intäkts–kostnadsanalys, sänk kostnaderna för bidrag och försäkringar, färre, lägre och sämre. Då tvingas människor ut i arbete för att försörja sig och intäkterna ökar. Då börjar staten Sverige gå med vinst, sa den Andre.
Genast blev stämningen bättre. Talet om att höja vinsten, det var något som alla runt bordet uppskattade stort samtidigt som flera verkade ovana med att tänka på staten som ett företag.
– När vinsten, överskotten, ökar kommer kraven på reformer av skolan, sjukvården och omsorgen. Då kommer krav på fler, högre och bättre bidrag, högre kostnader och lägre vinst. Men då ska vi stå emot och tala om hur viktigt det är att samla resurser inför framtiden, sa den Andre.
”Vi ska ändra på den verkliga makten i samhället”
De andra satt som förstummade. Mäkta förvånade över att en som var så väl beläst i landets ekonomi kunde se staten som ett företag där vinsten skulle maximeras för att sedan delas ut. Stämningen blev smått uppsluppen runt bordet när gästerna började tala om utdelningen av vinsten.
– När det blir val nästa gång sänker vi skatterna dramatiskt för våra gamla och alla våra nya väljare. Så och bara så kan vi vinna den politiska makten långsiktigt, sa den Förste och höjde glaset.
Och när det är säkerställt då kan vi ändra på den verkliga makten i samhället. Då vänner, men först då, sa den Andre och skålade för det nya!
Vinet, en bordeaux, Château Giscours, 2003. Ett bra val!
Ingemar Göransson, LO-utredare