Jämställda hem och arbetsplatser gynnar fertiliteten. När männen tar sin del av barnpassning och hushållsarbete ökar barnafödandet.

När kvinnor gjorde sitt intåg på arbetsmarknaden under 1900-talet krympte barnkullarna kraftigt. Många industriländer, däribland Sverige, hamnade på födelsetal långt under de som krävs för att befolkningen inte ska krympa.

Men några länder har sett en vändning under de senaste decennierna. De nordiska länderna, Holland och USA ingår i denna grupp. Nationer där en klar majoritet av kvinnorna yrkesarbetar.

Ogynnsamt
Samtidigt har industriländer med mindre andel kvinnor på arbetsmarknaden fortsatt lägre barnafödande.

– I inledningsskedet ställs kvinnorna inför en situation med mer yrkesarbete, samtidigt som de förväntas bära hela tidsinvesteringen i barnen. Det gör det väldigt ogynnsamt att skaffa barn, säger Bruce Sacerdote, ekonom vid Dart-mouth-högskolan i USA.

– Men i takt med att männens bidrag i hemmet ökar tenderar barnafödandet att stiga igen. Att ha barn är inte lika ogynnsamt för kvinnan om hon kan förvänta sig att pappan kommer att byta blöjor och hämta barnen på dagis, fortsätter han.

Omorientering
Tillsammans med James Feyrer har han gjort en studie av barnafödandet i den industrialiserade världen. Deras rapport visar att de länder där män tar ett större ansvar i hemmen är just de som har högre födelsetal.

– Samhällena verkar omorientera sig utifrån kvinnornas yrkesarbetande. Högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande på 1970-talet märks tydligt i barnafödandet på 2000-talet, säger James Feyrer.

En annan faktor som har betydelse för barnafödandet är familjepolitiken. Studien visar att offentliga satsningar på barnfamiljer verkar betala sig. Länder som ger omfattande sociala förmåner till barnfamiljer tenderar att ha högre födelsetal.

– Det går inte särskilja vilka typer av statligt stöd som är effektivast. Länder med generösa barnbidrag är ofta de som också har subventionerade dagisplatser, säger James Feyrer.

Sverige långt fram
Enligt de två amerikanska ekonomerna är Sverige ett av länderna i världen som ligger längst fram när det gäller ”kvinnovänlighet”.

– Det är svårt att säga vartåt barnafödandet kommer att gå i länder som Sverige. Er utveckling innebär dock ett tydligt hopp för nationer som tampas med lågt barnafödande, säger Bruce Sacerdote.