Lobbyregistret i EU har ingen effekt. En brittisk utredning har jämfört EU med flera andra länder om vilka lagar som gäller för lobbyister. EU får lägst betyg.

Lobbyregistret i EU sågas. Det har ingen som helst effekt, hävdar en brittisk utredning.

För att hålla koll på alla som försöker påverka politiken införde EU-kommissionen ett lobbyregister i juni förra året.  Där får företag som jobbar med att påverka frivilligt registrera sig, i dag är cirka 800 organisationer registrerade.

Men nu sågas lobbyregistret.

EU får underbetyg

I Storbritannien har en parlamentarisk utredning i ett och ett halvt år utrett hur lobbyisterna i den brittiska politiken ska hanteras.

Den brittiska utredningen studerade därför bland annat EU:s lobbyregister. Resultat var för EU:s del nedslående.

”Vi kan inte se någon som helst fördel med ett frivilligt register.” skriver utredningen enligt nättidningen EU Observer, och påpekar att den som vill lätt kan dölja sina avsikter.

Den brittiska utredningen ser också stora nackdelar i att det är företag, och inte enskilda lobbyister, som registreras.
Det gör det svårt att veta vilka det är som försöker påverka politiken.

EU:s lagar mest tandlösa

Den brittiska rapporten har jämfört lagstiftningen om lobbying i EU, Australien, Kanada, Tyskland och USA och fann att EU hade det svagaste lagarna.

EU-kommissionen tar dock kritiken från den brittiska utredningen med ro.

– Det är bra att debatten om lobbying börjar i medlemsstaterna, säger Valerie Rampi, talesman för kommissionären Siim Kallas som är arkitekten bakom EU:s register, till EU Observer.

– EU-Kommissionen tog initiativet till ett register redan 2005. Innan dessa fanns det endast smärre regleringar av lobbying i EU:s huvudstäder, säger Valerie Rampi.