Varsel på var tredje arbetsplats
32 procent i LO-opinion jobbar på arbetsplatser där det har lagts varsel om uppsägningar under det senaste halvåret.
35 procent räknar med att det kommer varsel om uppsägningar på den egna arbetsplatsen under det närmaste halvåret.
För många blir det i så fall andra gången. De har redan varit med om minst ett varsel under det senaste halvåret.
Sandra Kung är CNC-operatör och kontaktombud för IF Metall på Volvo Powertrain i Köping, som har varslat 220 anställda om uppsägning. Hon väntar sig ett nytt varsel inom det närmaste halvåret.
– Det är mycket möjligt att jag blir av med jobbet, men det lönar sig inte att oroa sig, resonerar hon.
”Man ser ingen vändning”
Toyvo Esserius är materialstyrare och bland annat kontaktombud i IF Metall på Volvo Powertrain i Skövde. Där har 500 varslats om uppsägning. 300 visstidsanställda och inhyrda från bemanningsföretag har redan slutat.
– Det går inte att utesluta fler varsel. Man ser ingen vändning, konstaterar han.
Toyvo Esserius får 680 kronor om dagen om han blir arbetslöshet, eller ungefär 60 procent av lönen.
57 procent svarar att de vet vad de får från a-kassan om de blir arbetslösa.
Eller omvänt: Så många som 43 procent vet inte vad de har att leva på om de blir arbetslösa.
Dålig koll på a-kassan
Kathe Nilsson är lagararbetare och aktiv i Handels på Åhléns i Jordbro utanför Stockholm. Där har det nyligen lagts ett varsel om att 29 fast anställda ska bort. Dessutom åker ett antal visstidsanställda ut.
– Jag är försäkringsrådgivare och märker att många inte har så bra koll på vad a-kassan. De tror att de får 80 procent av inkomsten. Det blir en chock när de upptäcker att de tjänar mer än ”taket”. Dessutom vet de inte att ersättningen sjunker hela tiden, berättar hon.
Jörgen Persson är betongarbetare på Nordform mark- och va-system i Staffanstorp och bland annat klubbordförande i IF Metall. Han har många fackliga uppdrag på avdelningsnivå, bland annat som arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud.
Det innebär att han inte får många kronor från a-kassan om han blir arbetslös.
– Uppdragen tar 60 procent av min arbetstid, men a-kassan beräknas enbart på min lön från anställningen.
Sex av tio känner någon som blir av med jobbet
Så många som 60 procent i LO-opinion har en eller flera i bekantskapskretsen som blivit uppsagda eller varslats om uppsägning under det senaste halvåret.
26 procent är oroliga för att själva bli av med jobbet.
Huvuddelen av dem jobbar inom industrin, men oron finns i alla branscher.
– Jag har jobbat 29 år i barnomsorgen och jag är inte orolig för egen del, men för första gången under mina tio år som fackligt förtroendevald står vi inför stora personalminskningar och det är inte roligt, konstaterar Christina Strömberg, barnskötare på förskolan Bullerbyn i Filipstad och aktiv i Kommunal.
”Jag är luttrad efter flera år av ovisshet”
Lena Broman är barnskötare och styrelseledamot i Kommunals sektion i Sandviken. I skuggan av Sandviks varsel av 1 000 anställda, varav 900 i Sandviken, har Sandvikens kommun varslat 25 medlemmar i Kommunal om uppsägning.
– Jag oroar mig inte. Efter flera år av ovisshet är jag rätt luttrad. Om jag inte får behålla jobbet är det dags att söka nya vägar, resonerar hon.
Ditte Poulsen är brevbärare i Göteborg och Seko-ombud på arbetsplatsen. Hon är inte orolig för sitt eget jobb, men påminner om de senaste årens rationaliseringar på Posten:
– För ett antal år sedan arbetade flera tusen tjejer som postkassörer. I år försvann de sista 1 200 anställda från Svensk Kassaservice. Varför är inte det lika intressant som när traditionellt ”manliga” arbeten försvinner?