Förhandlingarna om nya löner för 30.000 bankanställda har legat nere sedan före lucia, men nu laddar parterna för att träffas igen.

– Vi hoppas att den långa timeouten har givit perspektiv och att vi kan närma oss varandra, säger Johanna Hektor, förhandlingschef på Finansförbundet.

Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO) inledde förhandlingar om ett nytt avtal för banktjänstemännen den 1 oktober. Drygt två månader senare, den 11 december, avbröts förhandlingarna för att parterna stod för långt ifrån varandra och behövde mer tid.

Fortsätter förhandla
På fackets initiativ förlängdes avtalet, som egentligen löpte ut vid årsskiftet. Facket kan därför inte ta till stridsåtgärder, men avtalet har en uppsägningstid på två veckor, och enligt Johanna Hektor sågs det inte som ett alternativ att hamna i ett avtalslöst tillstånd.

– Vi ville fortsätta att förhandla. Om vi hade låtit avtalet löpa ut hade vi riskerat att vår motpart tappade förtroendet för oss, säger Johanna Hektor.

Med eller utan siffror
Det är främst frågorna om lön och arbetstid som ställer till problem. Arbetsgivarna vill ha ett sifferlöst avtal, där lönerna bestäms lokalt på arbetsplatserna.

Facket kräver både generella löneökningar och individgarantier i avtalet, och har begärt löneökningar på 7,5 procent på två år. I ett förslag från BAO innan förhandlingarna avbröts erbjöd arbetsgivarna 3,5 procent.

– Det är jättelågt och funkar inte alls. Vi står väldigt långt ifrån varandra, även ideologiskt i lönefrågan, säger Johanna Hektor.

Vill slopa regleringar
För att gå med på individgarantier kräver arbetsgivarna också att begränsningarna för personalens arbetstider slopas. I dag ska bankpersonalens arbetstid förläggas mellan sju på morgonen och halv sex på kvällen. Förutom en dag i veckan då kvällstiden är satt till halv sju. Om andra tider blir aktuella måste den anställda först godkänna det.

– Det är ett jättestort problem att enskilda kan lägga veto mot att arbeta när allt fler banker vill utöka sina öppettider. Ytterst drabbar det kunderna eftersom bankerna inte kan hålla öppet på kvällarna när de har tid, säger Gunilla Grenö, vd för BAO. 

Lågkonjunktur
Att bankkrisen och långkonjunkturen kommit sedan förhandlingarna inleddes gör det inte lättare att komma överens, enligt parterna. Den 19 januari gör de ändå ett nytt försök.

– Vi har satt av fler tider den veckan, och hoppas att det ska ge resultat, säger Gunilla Grenö.