Hjälp och medicin når inte fram i Gaza
– Sjukhuset i Gaza stad ber alla med någon som helst medicinsk kunskap att rycka in och hjälpa till. Men eftersom Gazaremsan är avskuren på flera ställen kan varken människor eller medicin komma fram.
Det rapporterar Fadel Abu Hein, psykolog vid en oberoende organisation för rehabilitering och krishantering i Gaza, på telefon från gränsövergången Nahal Oz strax utanför Gaza stad.
– Sjukhuset Shifa i Gaza stad är det enda fungerande sjukhuset i Gaza. Men där ligger nu två eller tre patienter i varje säng, och sjuka och sårade har börjat läggas på golven.
Fadel Abu Hein beskriver ett lamslaget Gaza, där befolkningen är i desperat behov av vatten, mat och medicin. Så sent som i dag, måndag morgon, dödades ett tiotal personer av israelisk militär. Elförsörjningen har i stort sett slutat fungera, eftersom bränsle till elkraftverken inte tillåts komma in. Ingen går till jobbet, inga löner betalas ut, alla skolor är stängda. Människor tar risken att ge sig ut på gatorna bara för att söka efter vatten eller ta sig till sjukhuset.
Mat kommer inte fram
– Gaza behöver 250 till 300 ton mat varje dag, men israelerna tillåter bara mellan 15 och 20 ton att passera via Rafah vid gränsen mot Egypten. Livsmedelsförråden är väldigt begränsade.
– Radion har i dag rapporterat att Israel delvis ska öppna en gränsövergång mellan Gaza och Israel, men det har vi ännu så länge inte sett med egna ögon.
Fadel Abu Heins organisation, Community Training Center and Crises Management, arbetar normalt med psykosocialt stöd bland skolor och daghem i Gaza. Men sedan den israeliska operationen inleddes håller sig medarbetarna hemma och kan enbart ge stöd och råd till föräldrar via telefon.
Farligt att alls gå ut
Organisationen stöds av Palmecentret i Palestina. Nabi Saher, svensktalande palestinier vid Palmecentret som arbetar växelvis i Västbanken och Jerusalem, har dagligen kontakt med källor i Gaza. Han ger samma bild av situationen som Fadel Abu Hein.
– De senaste 36 timmarna, sedan Israel gick till attack med pansar, har vi uppgifter om 82 dödade. Civilbefolkningen drabbas mycket hårt.
– Det är farligt att alls gå ut på gatorna. På de flesta ställen är Gazaremsan bara sju kilometer bred, och israeliska pansarvagnar når vilket mål som helst, när som helst. Det dagliga livet går ut på att sitta och vänta på att något ska hända: vapenvila, och att mat och bränsle ska komma in.
Fackligt jobb ligger nere
I Västbanken, som utgör den större delen av det palestinska självstyret, finns någorlunda fungerande fackföreningar. Men i Gaza, där blockaden var kompakt redan före Israels senaste operation, kan man knappast tala om fackligt arbete, enligt Nabil Saher.
– Fackliga företrädare finns, men för dem som för alla andra är första prioriteringen rent civilt arbete. Att bryta blockaden, få fram förnödenheter och hjälpa människor till sjukhus.