Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Sjuka kan mista a-kassa

Det räcker inte alltid att betala avgiften för att få a-kassa om du blir arbetslös.

För att en arbetssökande ska ha rätt till ersättning från a-kassan måste han eller hon ha uppfyllt ett arbetsvillkor: minst sex månaders arbete under den senaste tolvmånaders-perioden.

Den som har varit sjuk före arbetslösheten får dock hoppa över sin sjuktid, och ”hämta” arbetad tid längre bakåt i tiden än tolv månader.

Oklar logik
Men 2001 infördes en gräns: högst sju år blev överhoppningsbara. Och 2007 sänktes gränsen till fem år. Anders Wickander vid A-kassornas samorganisation har svårt att se logiken.

– Politikerna vill få in långtidssjuka i arbetskraften igen. Men i stället för att belöna dem som kämpar sig tillbaka sätter de upp en spärr. Om du kommer tillbaka till arbetsmarknaden har du ingen försörjning.

– De flesta som har varit sjuka i över fem år kan inte gå tillbaka till sitt gamla jobb, säger Nils Pettersson vid Starck och Partner, som arbetar med omställning på arbetsmarknaden. Självförtroendet är i botten.

Trygghet
– Första steget är ofta att prova arbetsförmågan på ett lite lättare jobb. Då är det viktigt att ha rätt till ersättning från a-kassan, annars vågar man inte försöka.

– Det är inga mängder av människor som återfår arbetsförmåga efter mer än fem års sjukdom, säger Nils Pettersson. Men de finns. Bara till oss på Starck och Partner kommer ett par sådana personer i månaden.


FAKTA / Vissa får provjobba
Den som har tidsbegränsad sjukersättning (som Anna i artikeln har haft) kan inte prova att arbeta utan att sjukersättningen dras in.
Den som har sjukersättning tills vidare kan däremot ansöka om att få arbeta utan att ersättningen dras in. Ett villkor är att man haft sjukersättning ”tills vidare” i minst ett år.