Almega vill förhandla om det tredje avtalsåret för konsulter och arkitekter. Arbetsgivarna vill helt enkelt ha lägre lönehöjningar.

Almegas vd Jonas Milton vill se ett avtal som går att anpassa neråt och han hoppas på en uppgörelse som är lokalt anpassningsbar.
Det handlar om avtalet för Svensk Teknik och Design, som är en del av Almega. Industri-, fordons- och byggkonsulter samt arkitekter arbetar på avtalsområdet.

Avtalen med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter var tvåårigt med option på ett färdigförhandlat tredje avtalsår. Arbetsgivarna vill nu i stället ta förhandlingarna från början.

– Vi klarar inte det här. Det tredje året är för dyrt. Inom delar av branschen är det tvärstopp och nattsvart, säger Jonas Milton.

"Räddar jobb"
Almegas argument handlar också om att försöka rädda jobb med ett billigare löneavtal.

Optionen på ett tredje avtalsår innehåller ett lönepåslag på sammantaget 2,8 procent, där 2,3 procent är en pott och 0,5 ska användas till löneöversyn. Almega vill ha lägre löneökningar, men Jonas Milton vill inte ange någon nivå.

Hos Unionen, det största facket på avtalsområdet, finns ingen förståelse för arbetsgivarnas resonemang. Albert Sundqvist, som är avtalsansvarig hos Unionen, ser inga som helst skäl att ändra avtalet.

– Vår uppgörelse bygger på industrinormen och den ska vi hålla oss till. Andra krisbranscher kommer att följa de ingångna avtalen, säger Albert Sundqvist.

Svår diskussion
Arbetsgivarnas Jonas Milton inser att det är en svår diskussion, men han eftersträvar avtalskonstruktioner som går att anpassa till sämre tider.

– Vi behöver föra en sådan diskussion öppet annars är risken stor att parterna lokalt gör avsteg för att ta sig igenom en kris och rädda jobben, säger han.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal börjar efter nyår. Jonas Milton hoppas att Almega i diskussionerna med facket ska få gehör för en mer lokal lönebildning – att lönerna i större utsträckning sätts av de lokala parterna.