Rakt på,

Emanuel Hallklint, som försöker sälja idén en-köpfri-dag den 29 november till svenska konsumenter.

Hur firar man en köpfri dag?
– Man deltar genom att inte handla. På en del ställen i landet ordnas aktiviteter för att uppmana folk att sluta konsumera. 

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/Emanuel-Hallberg4808.jpg  
Emanuel Hallklint  

Genomslaget för dagen har varit stort i flera länder, men relativt svagt i Sverige Varför?
– Det har varit mera aktiviteter, karnevalsliknande grejer och aktioner i affärer, det är nog anledningen. Tyvärr tror jag inte dagen kommer att märkas så mycket i svenska butiker i år heller.

Mycket i samhället handlar snarare om att konsumera mer och på så sätt nå ökad tillväxt och välstånd. Finns det en alternativ väg mot samma mål?
– Det måste det finnas. Jag ser nackdelar med konsumtion på alla sätt. Nu är det en miljötrend, som fortfarande går ut på att vi ska shoppa, fast miljövänligt. Men det bäst miljöbesparande är att låta bli helt att köpa saker.
– Och sedan 50-talet har konsumtionen ökat mångdubbelt, men vår upplevda lycka har inte ökat.

Hur ser din egen vardagsshopping ut?
– Jag tänker på konsumtion hela tiden, året runt, och tänker alltid efter innan jag köper något om jag verkligen behöver det. Den här telefonen till exempel, som jag pratar i nu, är gammal och har dålig mottagning, men jag väntar med att köpa en ny tills den gått sönder helt. 
– Jag har inte tänkt köpa julklappar i år, mitt bästa tips är att ge bort tjänster i stället.

Läs mer om köpfria dagens aktiviteter