"Tilliten till a-kassan ska återskapas"
Hög a-kassa ger hög tillväxt och färre arbetslöshetsperioder, visar LO-ekonomerna i en ny rapport. Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin välkomnar att bilden nyanseras.
– A-kassan är förstörd och tilliten försvunnen, men vi står fast vid att minst 80 procent av de arbetslösa ska få 80 procent av inkomsten, säger hon.
LO-ekonomernas linje om a-kassan är rakt motsatt regeringens.
En hög a-kassa ger jobb som bättre överensstämmer med de arbetslösas kompetens, det ger bättre kunskapsinnehåll i jobbet och höjer därmed tillväxt och produktivitet i hela landet.
Dessutom leder en hög a-kassa till mer permanenta jobb i stället för korta påhugg.
Arbetslinjen
Hög a-kassa blir därmed ett bra sätt att få tillbaka folk i arbete, enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Att kräva hög a-kassa är den enda riktiga arbetslinjen och definitivt ingen bidragslinje, säger hon.
– Så har vi kunnat hantera tidigare kriser eftersom vi haft en trygghet i förändringen, för den enskilde och för samhället.
LO:s chefekonom Dan Andersson vänder sig mot bilden av de arbetslösa som lata bidragstagare som går till jobbet först när det svider extra ekonomisk att vara hemma.
– Sökfrekvensen påverkas också av hur mycket pengar och övriga möjligheter han eller hon har.
Trubbigt vapen
Forskningen visar, enligt rapporten, att sänkt a-kasseersättningen är ett ganska trubbigt vapen mot arbetslöshet.
Den som har pengar och blir arbetslös drivs inte ut i arbete snabbare bara för att a-kassan sänks, och för den som inga pengar har kan en sänkt ersättning i stället göra det svårare att söka jobb eftersom penningbristen minskar handlingsutrymmet.
– Den grupp som har minst pengar i Sverige är utrikesfödda mammor. De påverkas väldigt starkt av sänkta ersättningsnivåer men får inget ytterligare handlingsutrymme och har ofta ett väldigt dåligt nätverk för att söka jobb.
Välkommet bidrag
Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin välkomnar rapporten och säger att hon vill återskapa tilliten till arbetslöshetsförsäkringen.
– Vi står fast vid att minst 80 procent av de arbetslösa ska få minst 80 procent av inkomsten, men den här regeringen har nästan lyckats med det omvända; att ge 80 procent av de arbetslösa lägre ersättning än 80 procent av lönen.
Däremot är det inte säkert att a-kassan återställs till exakt den struktur som fanns före valet.
– A-kassan var inte perfekt före 2006, speciellt inte när det gäller de långtidsarbetslösa.
Hon vill också väga in arbetsmarknadsutbildning i politiken.
– Man kan inte välja mellan a-kassa och arbetsmarknadsutbildning. De två delarna hänger ihop.
Beröringsångest
Hon räcker också ut en hand till regeringen att skapa en bredare enighet om den linje som ska drivas under dagens kris.
– Men den här regeringen verkar ha beröringsångest gentemot oss i oppositionen och gentemot delar av arbetsmarknadens parter. De säger ”kan själv” men vi ser många områden där samtal behövs och vi säger ja om vi bara får en inbjudan.
Enligt rapporten visar studier att a-kassan till och med kan ge bättre resultat om ersättningen höjs efter en viss tids arbetslöshet i stället för att som nu sänkas. Det skulle ge större handlingsutrymme för dem som är arbetslösa längst tid och få fler av dem i arbete än sänkt ersättning.
– Det viktiga i första skedet är att vi har ersättningar som står rätt i relation till lön. Och då har LO fastnat för 80 procents ersättningsnivå och kan på lång sikt se en höjning till 90 procent. Men vi har inte diskuterat det ganska djärva att höja ersättningen efter en tid, säger Wanja Lundby-Wedin.
Orealistiskt
Inte heller Mona Sahlin ser höjd a-kassa som realistiskt.
– Det är tillräckligt provocerande att säga att vi vill ha en återställare till 80 procent. Men jag förstår tankegången, trygga människor vågar mer, säger hon.