/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/frys4408.jpg
25 minusgrader är det på Mårten Reisnes arbetsplats i frysrummet på Sia glass. Han jobbar i 20-minutersintervaller för att klara av kylan.
 

REPORTAGET – De som jobbar i frysrummet är friskare än övriga på företaget.
Det hävdar Johan Träff som arbetar som lagerchef på Sia Glass i Slöinge, utanför Falkenberg.

– Kanske är det något med den starka kylan som gör att förkylningar inte får fäste, funderar han.
I frysrummet är det minus 25 grader och luften verkar stå alldeles still. En markant tystnad möter besökaren, den kraftiga kylan kapslar in alla ljud.

Här inne jobbar Mårten Reisne med heltäckande overall, rejäla kängor, handskar, vadderad mössa och rånarluva. Glassen plockas för hand och med truck, beroende på hur mycket kunderna beställer. En order brukar ta omkring 20 minuter att packa, sedan är det dags att gå ut i värmen.

– Det är värst för ansiktet, det går inte att skydda från kylan. Annars går det bra, man rör sig hela tiden, säger Mårten Reisne.

Han har arbetat i frysen i omkring åtta år. Under en period prövade han en mängd tjänster på familjeföretaget, men kom sedan tillbaka till frysarbetet.

– Det fungerar bra. Passen inne i frysen är ju heller inte så långa, vi varvar med truckkörning. Då är man inne i trucken och kan sitta i t-shirt om man vill.

Annat var det före år 2000. Då användes öppna truckar och frysarbetet var iskallt från morgon till kväll. Men folk stannade ändå kvar i frysen.

– Överlag har vi väldigt låg personalomsättning, och det gäller även fryspersonalen, säger Johan Träff. 
I resten av glassfabriken är det normal temperatur. I infrysningen är det kallare än ­minus 30 grader, men där jobbar ingen. Det är bara glassen som passerar igenom på ett band.

En stor del av det iskalla jobbet utförs av robotar och maskiner. De anställda övervakar så allt flyter på.

Men plötsligt börjar det låta i en maskin och tiotals glasskartonger dunkar i golvet. Någon rusar fram för att hjälpa upp det tillfälliga stoppet. Snart dunkar maskinen lugnt vidare.