/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/fredrik_o_maria4408.jpg
Maria Lundbäck och Fredrik Enerås hade precis köpt och totalrenoverat sin tvåa i Tuve när varslet kom från Volvo. Nu är de glada att lånet inte är högre än att de klarar det på ersättningen från a-kassan.
 

För vissa blir varslet från Volvo en chans att ta tag i gamla drömmar. Fredrik Enerås tänker utbilda sig till brandman och Maria Lundbäck vill hitta ett mer socialt jobb.

De är ett par och räknar med att de båda två kommer att varslas från sina jobb på Volvo Personvagnar i Göteborg. Fredrik Enerås har visserligen jobbat i över fyra år på Torslandafabriken och trodde först att han skulle klara sig. Sen kom beskedet om varslets andra våg.

– Nattskiftet försvann och jag började jobba dag i stället. Nu har jag bara lite hopp kvar att behålla jobbet, säger han.

Tvåårig utbildning
Men han tar ändå chansen att utbilda sig. Brandman har lockat länge och nästa år startar han sin tvååriga utbildning om allt går enligt planerna.

Maria Lundbäck är inte heller hon alltför dyster över att troligen behöva sluta jobbet på Volvo Bulycke.

– Jag hade hoppats kunna avan-cera inom Volvo, men snart är jag tillbaka på noll igen. Att jobba på verkstadsgolvet hade jag inte klarat hur länge som helst. Det är för osocialt och monotont, man är som en robot, säger hon.

Lägre lön
Senast första veckan i december ska de få besked om vilka som varslas. Men Maria har redan varit på ett par anställningsintervjuer. Hon söker ett arbete där hon får träffa och prata med folk.

– Ett butiksjobb hade varit kul, lönen är så mycket lägre bara, funderar hon.

Maria Lundbäck tycker det finns en risk att fastna i lönesystemet på Volvo.

– Jag tjänar grymt bra för att inte ha någon utbildning, det blir svårt att hitta ett jobb med likvärdig lön, säger hon.

Ordentliga marginaler
Ekonomin vid dubbel arbetslöshet har de noga räknat på.

De får ut 21.400 totalt från sina två a-kassor. Största utgiften är lägenheten där hyra och amorteringar går på 6.500 kr totalt. Marginalerna är goda.

– Med vår lön från Volvo har vi kunnat leva gott ett tag. Vi har renoverat hela lägenheten, åkt på utlandssemestrar och köpt elektronik. Nu måste vi dra ner på konsumtionen, men så har vi ju redan det vi behöver, säger Maria Lundbäck.

Läs också: Artikeln "Hälften kvar för uppsagd Volvofamilj" 2008-10-27