/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/klattring4208.jpg
Felicia Lundén har klättrat i ett och ett halvt år. Hon gillar den fria varianten bäst. Då klättrar man helt utan säkerhetsrep och inte lika högt som med rep.
 

Unga och gamla träffas för att klättra tillsammans. De riktigt tränade glider upp som vesslor på de höga klätterväggarna.
– Klättring är en livsstil, säger Kicki Meijer, klättrare sedan 17 år.

På Klätterverket i Dieselverkstaden, kulturhuset i Nacka strax utanför Stockholm, trängs klättrare i alla åldrar för att själva eller i grupp bestiga väggarna i salen. Lukten av svett är stark.

På golvet står medhjälparna som med linor har kontakt med sin klättrare.

Högt uppe på väggarna syns de som mer eller mindre smidigt har tagit sig uppför. Små stöd för foten eller handen finns hela vägen upp. För den oinvigde ser det ut som ett enda stort virrvarr, men bland stöden finns banor indelade i olika svårighetsgrad.

Livsstil
Drömmen för vissa är att ta med sig sina kunskaper från inomhusklättringen ut till riktiga klippor.

– Jag kom just från Spanien. Det blir fem sex klätterresor varje år. Varje sommar är jag fem veckor i Thailand, och där blir det klättring hela tiden, säger Kicki Meijer som även jobbar som instruktör.

Hon ser klättringen som en livsstil och gillar den mentala biten bäst:

– När du klättrar måste du vara helt fokuserad på det du gör. All din tankekraft läggs på var du ska sätta foten eller handen nästa gång. Det är som en slags problemlösning som går att använda sig av i övriga livet.

Målmedveten
Hennes exempel är att en klättrare blir mer målmedveten och har lättare för att ta tag i jobbiga saker.

Vissa är helt inne på klättring, som Kicki Meijer, medan andra har det som en vanlig hobby.  Felicia Lundén har klättrat i ett och ett halvt år. Hon gillar bäst den fria varianten – boulder. Då klättrar man helt utan säkerhetsrep och inte lika högt som med rep. Kompisarna står under för att ta emot om klättraren faller.

– Det är en mer social form av klättring. Man har mer kontakt eftersom man inte är lika långt ifrån varandra. Och så är det helt fritt, säger hon.

Stadigt uppåt
Runt om på Klätterverket pekar och visar instruktörerna hur klättrarna ska ta sig upp. Det ser enkelt ut, men är ruskigt svårt. Det handlar dels om fysisk styrka, dels om balans och smidighet.

– Sporten har gått stadigt uppåt sedan flera år tillbaka, det är min uppfattning. Troligen handlar det om att det är mycket skolklasser som är här och klättrar. När de kommer hem tjatar de på sina föräldrar om att gå hit igen, säger Cecilia Stenmark som jobbar på Klätterverket.

FAKTA / Lätt att komma igång
Klättring ska passa alla, unga som gamla, enligt klättrarna själva.
Att komma igång är enkelt: Ett par extra smidiga skor, sen är det bara att lösa inträde på något av landets alla klättergym.
I Nacka pågår övningarna i Atlas Copcos industrilokaler från 1908, som har blivit kulturhus med teater, bibliotek och utställningar.