Höjd skatt – om LO:s toppar får välja
Jobbskatteavdraget ska bort, anser facket. LO-Tidningen har frågat samtliga i toppen av LO-förbunden, och de allra flesta – 105 av 196 – vill slopa avdraget. Bara tolv vill ha det kvar.
Jobbskatteavdraget, som ger lägre skatt till dem som har arbete, är en het och kontroversiell fråga som splittrar oppositionen. När socialdemokraterna i veckan presenterade sin skuggbudget fanns det mesta av avdraget kvar. Men om facket fick bestämma skulle det tas bort.
Klar majoritet
LO-Tidningen har frågat samtliga 196 personer i LO-förbundens styrelser och ledningar hur de vill att en eventuell framtida socialdemokratisk regering ska hantera jobbskatteavdragen, som den borgerliga regeringen har infört i tre steg.
En klar majoritet, 105 personer, anser att avdraget helt eller delvis ska avskaffas.
– Jag vill att skatten ska höjas och jag vill ha tillbaka alla sociala förmåner som skurits ned, säger Gunnel Persson i Musikerförbundet.
"Orättvist"
Förutom att många anser att pengarna behövs till viktigare saker, som skola, vård och bättre a-kassa, är en vanlig åsikt också att själva avdraget är orättvist.
– Man ska inte fortsätta att trycka ner en grupp som inte har arbete och som inte kan ta sig ur den situationen. Avdraget gynnar mest höginkomsttagare, och det är andra grupper som bäst behöver skattelättnader, säger Bert Johansson i IF Metalls styrelse.
Även om avdraget borde avskaffas på sikt kan det bli svårt att ta bort det omedelbart, anser flera. En av dem är Marie Lander i Seko.
– Det är inte smart att gå in i en valrörelse och säga att man vill höja skatterna, säger hon.
"Svårt att avskaffa"
Även IF Metalls ordförande Stefan Löfven är inne på den linjen.
– Det borde aldrig ha införts, men blir svårt att avskaffa, åtminstone helt, svarar han.
Endast tolv personer i förbundens ledningar och styrelser vill ha kvar jobbskatteavdraget. En av dem är Anders Rydahl i Handels.
– Jag tror att det blir svårt att höja skatten då människor väl fått pengar över, säger han.
Peter Lundmark i Seko vill också bevara avdraget.
– I en lågkonjunktur bör man inte höja skatterna, säger han.
Av de tillfrågade är 37 personer osäkra på hur en eventuell framtida socialdemokratisk regering bör hantera jobbskatteavdraget.
S avvisande
De flesta av dem kan dock tänka sig högre skatter om pengarna går till de svagaste grupperna i samhället, men de är inte säkra på att det är just jobbskatteavdraget som ska bort. I stället kan andra skatter höjas.
Trots det klara budskapet från topparna i LO-förbunden försvarar socialdemokraterna sin ståndpunkt att inte ta bort jobbskatteavdraget.
– Det är otänkbart att höja inkomstskatterna så kraftigt, särskilt i ett läge när vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Thomas Östros, partiets finanspolitiska talesman.
42 personer besvarade inte LO-Tidningens fråga. 15 av dem representerar Kommunal som fattat ett beslut i förbundsstyrelsen att inte delta i undersökningen.
FAKTA / Jobbskatteavdrag
- Den borgerliga regeringen införde jobbskatteavdraget 2007. Totalt sänktes skatterna med runt 40 miljarder kronor.
- 2008 sänktes inkomstskatten med ytterligare 10,7 miljarder kronor.
- Det tredje steget planeras till 2009 då skatterna sänks med 15 miljarder kronor totalt.
- För den som tjänar 100 000 kronor om året ger de tre stegen en skattesänkning på 8 666 kronor. Den som har årsinkomsten 400 000 kronor får behålla 21 214 kronor mer om året.
Erik Larsson
08-796 25 36
Skriv ett e-postbrev till reportern