Vid första anblicken ser det ut som vilken lekplats som helst. Skillnaden är att målgruppen är pensionärer.

– Här tränar vi lite varje vecka. Det finns flera redskap för balans- och styrketräning. På den här kan man mjuka upp höfterna till exempel, säger Laila Andersson och pekar på en bräda tänkt att stå på med svikt under.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/pensiolek4108.jpg  
Gunvor Svärd till vänster och Laila Andersson testar redskapen.  

Hon har bott i Hökarängen i södra Stockholm sedan 1955 och sett förändringar i vilka som bor där nu och då.

– När vi flyttade hit 1955 var det väldigt mycket barnfamiljer. De har vuxit upp nu och kvar är mest pensionärer.

Idé från Barcelona
Detta uppmärksammade parkförvaltaren Sara Ström på Stockholmshem och från en resa till Barcelona tog hon med sig idén om en aktivitetspark för äldre. En sliten barnlekplats vid Måndagsvägen i Hökarängen plockades ner och ersattes med en fräsch aktivitetspark.

Utrustningen består av en kombination av lekredskap och utegym. Man kan träna balans, styrka och rörlighet. Och säkert kommer även områdets yngre fastna för den nya färgglada parken.

– Vi är jättestolta att just vi fått parken, säger Gunvor Svärd som tillsammans med Laila Andersson är engagerade i den lokla hyresgästföreningen och den ideella träffpunkten Kastanjegården.

Först i landet
Stockholmshem har initierat och finansierat parken, men gjort det i samarbete med Kastanjegården. Nu har den stått färdig i en dryg månad.

– Det är Sveriges första. Stockholmshem har som första företag verkligen förstått vårt koncept med en park för alla generationer, säger Karin Bångman, säljare på Lappset, det företag som tagit fram parken.

Konceptet har funnits ett par år, men varit svårt att marknadsföra i Sverige.

– Här tänker vi lekplatser för barn upp till tolv år ungefär. När vi tog fram den här produkten inspirerades vi av Kina där det finns en helt annan vana av träning utomhus. Där håller folk på med qigong och annat på gatorna och kombinerar det med utomhusträning med redskap. Lite samma är det i Spanien. Men den traditionen har vi inte i Sverige, säger hon.