Kärlek, ilska, sorg och saknad kommer till uttryck i en utställning på Kulturhuset i Stockholm. Konstnärerna är 101 tvångsomhändertagna ungdomar.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/gabriela4008.jpg
Gabriela är en av de ungdomar som visar sin konst på Lava i Kulturhuset i Stockholm. Efter att ha bott en tid på Långanässkolans ungdomshem går hon nu på gymnasiets estetprogram och ser fram emot att fortsätta måla och fotografera.
 

Misslyckad skolgång, övergrepp, depression och missbruk. Ungdomarna, mellan 12 och 21 år gamla, som ställer ut på Lava i Kulturhuset har allt annat än en trygg uppväxt bakom sig. Nu vårdas de på något av Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem. Ungdomarna är tvångsomhändertagna eller dömda till sluten ungdomsvård.

Vinnarbidrag
I det vanliga livet på institutionen ingår omvårdnad, skola och behandling. Konstverken har gjorts på bildlektionerna och rymmer måleri, teckning, fotografi och collage. Ett vinnarbidrag har utsetts, det blev Gabrielas seriestripp.

– Den är nog ganska typisk för min stil. Jag målar ofta små serier i tusch, förklarar hon.

Serien innehåller bland annat ett miniuniversum där Gabriela, 19 år, finns på en planet och samhället på en annan. Mellan planeterna är det ”en miljon ljusår” som hon uttrycker det.

Sista bilden visar en person på en väg som leder mot en ljusare framtid.

Allvarliga sociala problem
I höstas bodde hon tre och en halv månad på ett av Sis största ungdomsboenden, Långanässkolan. Där går ungdomar som har allvarliga sociala problem, som missbrukar och/eller som varit utsatta för övergrepp. För Gabriela räckte det med att stanna en relativt kort tid på boendet innan hon kunde slussas tillbaka till vanliga skolan. Nu går hon på estetprogrammet på ett gymnasium i Stockholm och börjar hitta tillbaka till livet igen.

– Jag älskar att gå i skolan, det kanske låter lite konstigt. Men det är skolan jag satsar på nu. I framtiden vill jag ägna mig åt konsten, men det är ju inte alla som lyckas leva på sin hobby.

Egentligen fotograf
Förutom att måla fotograferar hon mycket.

– Egentligen är jag fotograf, men sedan hände saker, säger Gabriela och vill inte förklara mer än så.

Ewa Persson Göransson, generaldirektör på Sis, tror att konst kan förändra många av ungdomarnas liv till det bättre.

– Det är alltid viktigt att uppmuntra kreativitet och skapande. Viktigt med utställningen är att ungdomarna ser att de är tagna på allvar med en riktig utställningskatalog, vernissage och en bedömning gjord av en erkänd konstnär, säger hon.

Fotnot: Gabrielas efternamn nämns inte på grund av sekretess.